skip to Main Content

Zondag 18 juli 2021: Filmrecensie ‘No Sudden Move’

In juli 1951 wordt de 250-jarige verjaardag van Detroit groots gevierd. Speciaal ter gelegenheid van de festiviteiten wordt een musical geschreven — ‘City of Freedom’ — en meer dan een miljoen mensen zien een vrolijke optocht over de belangrijkste verkeersader van de stad, Woodward Avenue, trekken. President Harry Truman roemt in een toespraak de opmerkelijke transformatie van de stad: in enkele decennia was Detroit van een bescheiden gemeenschap in het Midwesten uitgegroeid tot een van de meest welvarende industriële centra van het land. De Grote Depressie had de Motor City weliswaar op de knieën gekregen, maar dankzij de oorlogsindustrie was de stad in de Tweede Wereldoorlog ook weer uit het moeras geklommen. Vijf jaar na de atoombommen op Hiroshima en Nagasaki draaide de auto-industrie op volle toeren en bereikte de bevolking van Detroit in 1950 met bijna twee miljoen inwoners een piek. Dat aan deze onstuimige groei weleens een eind zou kunnen komen, dacht in de zomer van 1951 vrijwel niemand. ‘The best was yet to come.’

In werkelijkheid was de neergang echter al ingezet. Tekenend is het feit dat in die periode geen enkele van de nieuwe autofabrieken in de regio binnen de stadsgrenzen wordt gebouwd. Tienduizenden arbeidsplaatsen gaan in korte tijd verloren en witte Detroiters volgen de werkgelegenheid in grote getalen naar de voorsteden. Deze exodus wordt onder meer aangewakkerd door een nieuw systeem van snelwegen. Oplopende raciale spanningen, de toenemende criminaliteit en een gebrek aan ruimte vormen belangrijke push-factoren. Door de toestroom van zwarten verandert de samenstelling van de bevolking in Detroit ondertussen drastisch: het percentage zwarte Detroiters stijgt van 1,2 procent in 1910 naar 16,2 procent in 1950.

In het midden van de vorige eeuw is de distributie van heroïne de meest winstgevende tak van de Detroitse maffia. De criminele organisatie profiteert daarbij van de nauwe banden met families op Sicilië die toegang hebben tot opiumproducenten in het Midden-Oosten. De drugstransporten die via Canada lopen, worden verzorgd door verbannen en gevluchte maffialeden. Een deel van de drugs wordt vervolgens in Detroit op straat verkocht door zwarte dealers. En de rest wordt via een verfijnd distributienetwerk over Amerika verspreid. Als op een gegeven moment steeds meer maffioso zich aan het zicht van de autoriteiten proberen te onttrekken, een stapje terug doen en naar de omringende voorsteden verhuizen, maakt dit de weg vrij voor de opkomst van de zwarte georganiseerde misdaad in Detroit.

Voor zijn nieuwste film ‘No Sudden Move’ kon regisseur Steven Soderbergh — in 2001 winnaar van een Oscar voor ‘Traffic’ en tevens bekend van kassuccessen als ‘Erin Brockovich’ en ‘Ocean’s Eleven’ — beschikken over een bonte verzameling topacteurs. Onder meer Don Cheadle, Benicio del Toro, Brendan Fraser, Kieran Culkin, Julia Fox, Matt Damon, Jon Hamm en Ray Liotta spelen een rol in de film die zich afspeelt in het Detroit van 1954.

Cheadle speelt in ‘No Sudden Move’ de kleine crimineel Curt die, net vrijgelaten uit de gevangenis, nog een laatste slag wil slaan om daarna met genoeg geld de stad en de zwarte criminele organisatie waar hij mee in conflict is geraakt voorgoed de rug toe te kunnen keren. Samen met Ronald (Del Toro), een gangster die een affaire heeft met de vrouw van een maffiabaas, wordt Curt ingehuurd om een belangrijk document uit de kluizen van het hoofdkantoor van General Motors in handen te krijgen. Als de operatie op een drama uitloopt, hebben Curt en Ronald het gevoel dat ze erin zijn geluisd: niet voor niets is ‘Trust is a setup’ de slogan van de film. Wat volgt is een zoektocht naar de waarheid op leven en dood, waarbij een geheim dat de Amerikaanse autoproducenten met man en macht willen bewaren centraal blijkt te staan.

‘No Sudden Move’ is vrijwel volledig in Detroit opgenomen. Dit in tegenstelling tot films als ‘Detroit’ (2017, Boston) en ‘White Boy Rick (2018, Cleveland, zie hier mijn recensie: https://www.detroithetboek.nl/zondag-6-januari-2019-filmrecensie-white-boy-rick/), die zich eveneens in de Motor City afspeelden maar om belastingtechnische redenen elders werden gedraaid. Aanvankelijk was het plan van Soderbergh om in maart 2020 te beginnen met het filmen van ‘No Sudden Move’, de coronapandemie gooide echter roet in het eten. Onder strenge voorwaarden gingen de opnames uiteindelijk in september 2020 van start. De hulp van een lokaal medisch team beloonde Soderbergh na afloop met de donatie van twee mobiele gezondheidsunits.

Detroit vormt in ‘No Sudden Move’ een kleurrijk decor. Tussen de lijnen door toont Soderbergh een stad die halverwege de vorige eeuw in rap tempo veranderde en waar thema’s als de macht van het grote geld, ongelijkheid en raciale segregatie de boventoon voerden. Zo spreekt Curt in de film bijvoorbeeld met de nieuwe man van zijn ex over de welvarende zwarte buurt Black Bottom die moet wijken voor de aanleg van een snelweg. Een voorbeeld van ‘urban renewal’ meent Curt, waarop de man reageert met: ‘More like Negro removal’. Scenarioschrijver Ed Solomon, die eerder scripts schreef voor onder andere ‘Bill en Ted’ (1985) en ‘Men in Black’ (1997), werkte intensief samen met een team van Detroitse historici om de broeierige sfeer uit die tijd zo goed mogelijk weer te kunnen geven op het grote scherm. En dat maakt ‘No Sudden Move’ meer dan een klassieke misdaadthriller.

Een topfilm is de nieuwste Soderbergh echter niet. Daarvoor is het verhaal simpelweg niet verrassend genoeg. Het sterrenensemble dat uit de kast is getrokken maakt gelukkig een hoop goed. Evenals het boeiende beeld van Detroit dat zo nu en dan doorschijnt: een stad waar uiteindelijk niet zwarte gangsters, de maffia of corrupte politieagenten aan de touwtjes trekken, maar de almachtige auto-industrie.

 

Mijn oordeel: 7/10

Imdb.com 6,5/10

Rottentomatoes.com 90/100 (critics) en 60/100 (users)

Metacritic 76/100 (critics) en 59/100 (users)

Rogerebert.com 3,5/4

Gezien: zaterdag 17 juli 2021, via een stream

 

Ander (corona)nieuws uit Detroit:

  • Afgelopen week viel er in Detroit één coronadode te betreuren. Het totaal aantal Detroiters dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus staat daarmee inmiddels op 2309 (27 juni 2021: 2289 doden, 13 juni 2021: 2265 doden, 30 mei 2021: 2206 doden, 16 mei 2021: 2123 doden, 2 mei 2021: 2028 doden, 18 april 2021: 1937 doden, 4 april 2021: 1890 doden, 21 maart 2021: 1870 doden, 7 maart 2021: 1863 doden, 7 februari 2021: 1816, 10 januari 2021: 1736, 13 december 2020: 1633, 25 oktober 2020: 1548 doden, 13 september 2020: 1513, 21 juni 2020: 1428 doden, 24 mei 2020: 1366 doden, 26 april 2020: 1101 doden, 29 maart 2020: 125 doden, 15 maart 2020: 0 doden).
  • Om de strijd tegen de oprukkende deltavariant van het coronavirus te winnen, heeft Michigan in navolging van buurstaat Ohio ook besloten personen die zich laten vaccineren automatisch mee te laten doen aan een loterij waarbij indrukwekkende geldbedragen kunnen worden gewonnen. Vanaf begin juli wordt er iedere dag vijftigduizend dollar verloot onder mensen die zich hebben laten prikken, en in augustus volgt de hoofdprijs van twee miljoen dollar. Met het ‘MI Shot to Win Sweepstakes’-programma hoopt gouverneur Gretchen Whitmer (D) voor de scholen begin september weer opengaan zeventig procent van de volwassen bevolking van Michigan gevaccineerd te hebben. Tot op heden ligt de vaccinatiegraad in Detroit overigens nog altijd een stuk lager dan in de omringende voorsteden: 40 om 60 procent.
  • Uit een onlangs verschenen rapport van de American Hotel & Lodging Asscociation blijkt dat de hotels in Detroit de flinke klap door de coronacrisis nog niet te boven zijn. In vergelijking met mei 2019 lag de omzet twee jaar later meer dan dertig procent lager. Grootste probleem is het vrijwel volledig wegvallen van zakenreizen en evenementen als de North American International Auto Show.

 

Bronnen:

  • Don Cheadle says Detroit ‘absolutely a character’ after filming ‘No Sudden Move’ JULIE HINDS   | Detroit Free Press 25/6/2021
  • Is ‘No Sudden Move’ the great movie about the city that Detroiters have been waiting for? JULIE HINDS   | Detroit Free Press 2/7/2021
  • Heist movie ‘No Sudden Move’ makes sure Detroit’s history not stolen ADAM GRAHAM   | The Detroit News 29/6/2021
  • Detroit hotel market in ‘recession’ amid deflated business travel Alex Harring   | The Detroit News 9/7/2021
  • Whitmer unveils details of COVID vaccination cash prizes, college scholarshipsCRAIG MAUGER   | The Detroit News 1/7/2021
  • 58 Cases Of Delta Variant Identified In Michigan — Two In Detroit July 16, 2021, www.deadlinedetroit.com, Violet Ikonomova
Back To Top