skip to Main Content

1. Het verhaal van Detroit verdient het om verteld te worden. Tragische gebeurtenissen, bijzondere hoofdpersonen en verrassende wendingen maken het tot een ware ‘pageturner’.

2. Dit is het eerste non-fictieboek over Detroit voor het Nederlandse taalgebied.

3. Detroit speelt een belangrijke rol in het Amerika van Donald Trump. Voor de Republikeinen staat Detroit symbool voor de verloren gegane Amerikaanse Droom. Het verval van de stad toont volgens hen het gevaar van de Democratische idealen aan. Dat de neergang van Detroit al was ingezet voordat de Democraten het bestuur overnamen – en een gevolg is van complexe processen als geïnstitutionaliseerd racisme, suburbanisatie, globalisering en automatisering – hoor je leden van de Grand Old Party echter niet zeggen.

De eerste grote beleidstoespraak van presidentskandidaat Trump gaf hij op 8 augustus 2016 in de Motor City. ‘The city of Detroit is the living, breathing example of my opponent’s failed economic agenda,’ zei hij toen.1 Enkele maanden later was Detroit naast Washington D.C. de enige stad die president Trump noemde in zijn inauguratiespeech. Als hij het heeft over de problemen in de ‘inner cities’ haalt hij bovendien regelmatig de Motor City als voorbeeld aan.

Democraten zien Detroit juist in toenemende mate als een plek die de veerkracht van de Amerikaanse samenleving belichaamt. ‘You can really feel the energy and dynamism that is driving this state’s comeback,’ zei Hillary Clinton bij haar bezoek aan de stad in augustus 2016.2 Phil Angelides, oud-voorzitter van de Democraten in Californië, stelde in januari 2017 voor het hoofdkantoor van de partij van Washington D.C. naar Detroit – ‘the heart of the industrial Midwest, where the now-shattered Big Blue Wall once stood as a symbol of Democratic strength’ – te verhuizen.3 Tijdens de ‘mid-term’ elections in november 2018 deden de Democraten in Michigan goede zaken. En bij de presidentsverkiezingen twee jaar later won Joe Biden de staat met meer dan 150 duizend stemmen verschil.

4. Na meer dan een halve eeuw bruiste downtown Detroit in de periode voor corona weer. De transformatie van de Motor City kan een voorbeeld zijn voor andere postindustriële steden die lijden onder bevolkingskrimp en leegstand. Buiten de aanzienlijk problemen die er nog steeds zijn, vormen gentrificatie en vervreemding nieuwe uitdagingen. Zo verscheen er begin 2017 bijvoorbeeld een groot billboard met daarop de tekst ‘Black people are being pushed out of Detroit’ in de stad.4 Enigszins vergelijkbaar is de ontwikkeling van Rotterdam. Keerzijde van het succes van de ‘tweede wederopbouw’ is dat sommige Rotterdammers – net als veel voornamelijk zwarte Detroiters – delen van hun eigen stad niet meer herkennen.5

5. Waar Nederlanders en masse Amerikaanse steden als New York, Miami, Washington D.C. en Los Angeles bezoeken, ben ik de afgelopen jaren nog geen enkele landgenoot in Detroit tegengekomen. En dat is doodzonde. De Motor City is namelijk een verborgen juweel voor toeristen. Begin 2017 erkende ook de New York Times dit. De krant nam Detroit – ‘a comeback city set to make good on its promise’ – op in haar jaarlijkse ‘52 Places to Go’-lijst.6 Enige tijd later bemachtigde Detroit de tweede plek op de ‘Top Cities to visit in 2018’ van reisgids de Lonely Planet.7

6. De komende tijd zal Detroit niet uit de schijnwerpers verdwijnen. Zo is de kans groot dat burgemeester Mike Duggan binnen niet afzienbare tijd bekend zal maken dat de stad voor het eerst in meer dan een halve eeuw de bevolkingskrimp tot staan heeft gebracht.

“Trump sticks to conservative script in economic speech,’ 8/8/2016, Jonathan Oosting en Chad Livengood, The Detroit News.

‘Candidates talk Detroit, but it’s a tale of two cities,’ 11/8/2016, Jonathan Oosting en Chad Livengood, The Detroit News.

‘Why the Democratic Party Needs to Move Its Headquarters to Detroit,’ 13/1/2017, Phil Angelides, www.politico.com

‘Billboard for new movie is getting its message across whether you like it or not,’ 25/1/2017, Jack Roskopp, www.metrotimes.com

‘Help, we zijn populair! Rotterdam stad in verandering,’ 2016, Eeva Lluku en Sereh Mandlas (red.), Vers Beton.

6 ‘Detroit named a top travel destination for 2017 by New York Times,’ 4/1/2017, Brian Manzullo, Detroit Free Press.

7 ‘Detroit is the No. 2 city in the world to visit, Lonely Planet says,’ 24/10/2017, Frank Witsil, Detroit Free Press.

8 ‘White Boy Rick’ regrets being ‘blinded by the money’,’ 15/2/2017, Orlandar Brand-Williams, The Detroit News.

Back To Top