Zondag 29 maart 2020: Corona-hotspot Detroit

Enkele maanden geleden had nog nooit iemand gehoord van Covid-19. Maar inmiddels houdt het virus de aardbol in zijn greep. Op een ongekende wijze is de moderne samenleving op zijn kop gezet. Aandelenmarkten zijn ingestort, zorgstelsels staan onder intense druk en het maatschappelijke leven is vrijwel volledig tot stilstand gekomen. Het aantal wereldwijde besmettingen ligt inmiddels boven de 700.000.

De afgelopen week is de VS Italië en China voorbijgestreefd als land met het meeste aantal coronagevallen (135.000, versus respectievelijk 98.000 en 81.000). Het land is daarmee het nieuwe epicentrum van de coronacrisis geworden. Bijna de helft van de Amerikaanse besmettingen komt uit de staat New York. De strijd tegen het virus zal er volgens gouverneur Andrew Cuomo een van de lange adem worden: ‘It will take weeks and weeks and weeks’.

In Michigan is het aantal besmette personen de afgelopen twee weken explosief toegenomen. Waar de Great Lake State op maandag 16 maart nog slechts 53 coronagevallen telde, is dat aantal inmiddels opgelopen tot 5.486. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, heeft gouverneur Gretchen Whitmer op maandag 23 maart een ‘stay-at-home’-order uitgevaardigd. Tot maandag 13 april dienen de inwoners van Michigan zoveel mogelijk thuis te blijven, en moeten alle niet-essentiële bedrijven de deuren te sluiten. ‘It is a dire situation right now,’ aldus Whitmer. ‘That’s why we’re calling on our residents to do their part…This is the time that we must come together as Michiganders.’ De staat heeft al flink te lijden onder de economische gevolgen van de pandemie. In de week van maandag 16 maart tot zondag 22 maart nam het aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen met 2.100 procent toe: van 5.000 naar 108.000.

Detroit hoort samen met New York City en New Orleans tot de Amerikaanse steden waar het aantal coronagevallen het snelst groeit. Er zijn inmiddels 1.544 Detroiters besmet en 35 bezweken aan het virus. ‘At this time, the trajectory of Detroit is unfortunately even more steep than that of New York,’ zegt dokter Teena Chopra, die al meer dan 15 jaar als hoofd infectieziekten werkzaam is in het Detroit Medical Center (zie bovenstaande foto), op zaterdag 28 maart tegen persbureau AP. ‘This is off the charts.’

Onder de Detroitse coronadoden bevinden zich twee agenten van de Detroit Police Department (DPD). Politiecommissaris James Craig en 38 van zijn collega’s zijn besmet geraakt, en bijna 500 agenten van het korps (20 procent van het totaal) zitten in quarantaine. Burgemeester Mike Duggan maakt zich grote zorgen. ‘Things are bad in Detroit. When our police chief tests positive and so many officers and so many people are positive…it is bad.’

In Detroit woont net iets minder dan zeven procent van de bevolking van Michigan. Opvallend is dat de Motor City 28 procent van de coronadoden in de staat telt, en bijna 27 procent van het totaal aantal besmettingen. Deze oververtegenwoordiging is te wijten aan een reeks factoren:

1. Armoede:
Detroit is de armste stad in de VS. Ongeveer eenderde van de inwoners (en de helft van de kinderen) leeft onder de armoedegrens. ‘What you’re seeing now is when you have generations of concentrated poverty, what we call social determinants of health, that impact a place, a city like Detroit, when you have pandemics, it’s going to hit those places harder.’ aldus dokter Joneigh Khaldun, hoofd zorg bij het Michigan Department of Health and Human Services.


Relatief veel Detroiters zijn zwaarlijvig en kampen met astma, hartklachten, een hoge bloeddruk en/of diabetes. Het zijn allemaal factoren waarvan bekend is dat besmetting met het coronavirus sneller leidt tot ernstige ziekte of zelfs de dood. De stad telt tevens de nodige drugsverslaafden en dak- en thuislozen: groepen met een lage weerstand. Duizenden Detroiters hebben bovendien geen zorgverzekering of zijn onderverzekerd. Om hoge kosten te voorkomen melden zij zich soms pas bij een dokter als ze al erg ziek zijn.

Daarnaast zullen de richtlijnen rondom social distancing sommige Detroiters, die niet over internet beschikken of de media niet op de voet volgen, niet of pas laat bereikt hebben. En dus, zo meent dokter Paul Kilgore, een epidemioloog verbonden aan Wayne State University: ‘Some people may be just going about their business as usual, not really understanding the potential impact of not only the behaviors on themselves, but on their family and people around them.’

Het is voor menig Detroiter sowieso niet gemakkelijk om te voldoen aan de richtlijnen die de overheid heeft opgesteld. ‘Stay home from work if you get sick’ is bijvoorbeeld lastig als je bij ziekte niet door wordt betaald door je werkgever en er brood op de plank moet komen.

2. Bevolkingsdichtheid:
Infectieziekten verspreiden zich relatief snel in een omgeving waar mensen dicht op elkaar wonen, veel sociale relaties onderhouden en er een constante stroom van personen de gemeenschap in- en uitgaat.

3. Wantrouwen:
Detroit is de grootste zwarte stad in de VS. Decennia van institutioneel racisme hebben ertoe geleid dat een deel van de burgers de overheid en het zorgstelsel met het nodige wantrouwen bekijken.

4. Testen:
Twee weken geleden werden er in heel Michigan per dag slechts 125 testen op besmetting met het coronavirus uitgevoerd. ‘We’re largely flying blind because we don’t know which of our citizens have the disease,’ zei een wanhopige burgemeester Mike Duggan op maandag 16 maart tijdens een persconferentie op het stadhuis van Detroit. ‘The country was not prepared. There’s no doubt about it at all. Right now, we’ve got to get it fixed. We should have a lot more tools to fight this.’ Door het tekort aan testen werd er in eerste instantie gekozen vooral de ziekste en meest kwetsbare patiënten te testen.

Sinds deze week is het aantal testen flink opgevoerd. Detroiters die een verwijzing hebben van hun huisarts kunnen in het noorden van de stad gebruik maken van een drive-thru testing site. Op deze plek kunnen 70 testen per uur worden afgenomen. ‘The numbers are going to get a lot worse because we’re testing,’ aldus Duggan.

De ziekenhuizen in en rondom Detroit lopen ondertussen tegen hun grenzen aan. Er is een schrijnend tekort aan beademingsapparaten, gezichtsmaskers, handschoenen en beschermende kleding. Om ruimte vrij te maken voor de verwachte verdere toename van het aantal coronaslachtoffers zijn er al talloze patiënten overgebracht naar andere delen van de staat. Maar dit is naar verwachting niet genoeg: er wordt driftig gezocht naar plekken waar noodhospitalen kunnen worden ingericht. In een interview met het persbureau AP verklaarde dokter Teena Chopra, hoofd infectieziekten van het Detroit Medical Center, dat het ergste leed nog niet geleden is: ‘The tsunami has just started. We haven’t seen the worst of it, and it’s going to get a lot worse before it gets better.’

To be continued.

Verder:
– De North American International Auto Show die tussen 7 en 20 juni in Detroit zou worden georganiseerd is afgelast. Het congrescentrum waar de autoshow elk jaar plaatsvindt, wordt nu ingericht als een noodhospitaal met ruimte voor 900 bedden.
– Detroiters die een achterstand hebben opgelopen in het betalen van de onroerende zaakbelasting zullen de komende tijd niet uit hun woning worden gezet. Daarnaast worden huishoudens die wegens betalingsachterstanden van het water waren afgesloten weer op het waternetwerk aangesloten.
– Burgemeester Mike Duggan probeert samen met een aantal hotels in de stad ervoor te zorgen dat politieagenten, brandweerlieden en verpleegkundigen die bang zijn kwetsbare familieleden te besmetten, tot de coronacrisis voorbij is de beschikking krijgen over een hotelkamer.
– Detroit is de belangrijkste grensovergang tussen de VS en Canada. Vanaf woensdag 18 maart is de grens gesloten voor ‘all non-essential travel’.
– De drie grote autoproducenten uit Detroit – General Motors, Ford en Fiat-Chrysler – hebben omwille van de ingestorte vraag naar auto’s, verstoringen in de productieketen en de angst van personeel om besmet te raken met het coronavirus de productie van auto’s gestaakt. Sommige fabrieken zijn overgeschakeld op de productie van zaken als beademingsapparaten.
– De duizenden dak- en thuislozen in Detroit hebben van burgemeester Mike Duggan de toezegging gekregen dat er voor ieder van hen een opvangplek is.

Meer lezen?

https://www.metrotimes.com/news-hits/archives/2020/03/26/coronavirus-outbreak-to-get-much-worse-before-it-gets-better-michigan-officials-warn

https://www.freep.com/story/money/cars/detroit-auto-show/2020/03/28/coronavirus-detroit-auto-show-canceled-tcf-center-hospital/2934331001/

https://www.freep.com/story/news/health/2020/03/25/coronavirus-covid-19-beaumont-hospitals-pandemic-worst-nightmare/5081204002/

https://www.mlive.com/public-interest/2020/03/michigan-has-become-a-us-epicenter-for-coronavirus-why.html

https://www.huffpost.com/entry/detroit-coronavirus-hotspot_n_5e7e7e2ac5b6cb9dc1a05f33

https://www.freep.com/story/news/health/2020/03/26/michigan-detroit-coronavirus-testing-covid-19/2914611001/

https://www.freep.com/story/news/local/michigan/detroit/2020/03/16/detroit-mayor-faults-feds-coronavirus/5064786002/

https://www.detroitnews.com/story/news/local/detroit-city/2020/03/16/duggan-coronavirus-federal-government-detroit/5064036002/

https://www.detroitnews.com/story/news/local/detroit-city/2020/03/28/duggan-speaks-pence-arrange-hotels-detroit-first-responders/2933039001/

https://www.detroitnews.com/story/news/local/michigan/2020/03/22/state-more-than-108-k-unemployment-claims-5-days/2895766001/

https://www.freep.com/story/news/local/michigan/wayne/2020/03/19/coronavirus-covid-19-homeless-facility/2880107001/

https://www.freep.com/story/news/local/michigan/2020/03/18/us-canada-border-closed-coronavirus/2863048001/

https://www.detroitnews.com/story/business/autos/2020/03/18/coronavirus-disrupts-united-states-auto-manufacturing/2863150001/

Zondag 15 maart 2020: Corona in Detroit, Michigan.

Op woensdag 8 januari meldt de Washington Post de uitbraak van een ‘unidentified and possibly new viral disease in central China’. Verschillende landen in Azië beginnen reizigers uit China te scannen op tekenen van ‘fever or other pneumonia-like symptoms that may indicate a new disease possibly linked to a wild animal market in Wuhan’.

Twee maanden later heeft het coronavirus zich over bijna de gehele wereld verspreid. Op zondag 15 maart zijn er in totaal al ongeveer 160.000 mensen besmet geraakt. Het aantal doden ligt rond de 6.000.

China telt verreweg de meeste besmettingen: 80.000 personen. Maar het land waar COVID-19 waarschijnlijk ergens in november 2019 voor het eerst de kop opstak, lijkt de zaak – dankzij extreme maatregelen – inmiddels onder controle te hebben. Europa is nu het epicentrum van de uitbraak.

Ook in de VS grijpt het virus om zich heen. Na eerder de uitbraak nog te hebben gebagatelliseerd, heeft president Donald Trump op vrijdag 13 maart de noodtoestand uitgeroepen. Het wereldwijde vliegverkeer is vrijwel stilgevallen en de invloed van COVID-19 op het openbare leven is overal merkbaar.

De staat Michigan meldt op zaterdagavond 14 maart 33 gevallen van besmettingen met het coronavirus. Omdat er nauwelijks wordt getest, ligt het aantal daadwerkelijke gevallen echter veel hoger. Detroit telt op dat moment minimaal twee personen die dragers zijn van COVID-19. Een van hen is docent op een school in het noordoosten van de stad.

De focus van de gouverneur van Michigan en het stadsbestuur van Detroit is erop gericht de verspreiding van het virus te vertragen, en alle inwoners te beschermen. Burgemeester Mike Duggan en zijn team zijn, in samenspraak met de federale overheid, druk bezig ‘drive-through test centers’ in te richten. Doel is zo snel mogelijk besmette personen te identificeren. Duggan: ‘Because we can’t treat people until we know who they are.’

In de hele staat zijn bijeenkomsten van 250 of meer personen verboden. Alle grote sportwedstrijden zijn afgelast, gevangenissen staan geen bezoek meer toe en restaurants, hotels en casino’s laten slechts beperkt mensen binnen. De meeste bedrijven in de omgeving van Detroit – waaronder de drie grote autoproducenten General Motors, Ford en Fiat Chrysler – moedigen werknemers aan zoveel mogelijk thuis te werken. Ouderen (60+) wordt afgeraden zich buiten te begeven.


De scholen in Michigan zijn tot minstens maandag 6 april gesloten. Het is de bedoeling dat leerlingen ‘onderwijs op afstand’ krijgen, maar de vrees is dat met name kinderen uit arme gezinnen zonder toegang tot (snel) internet hierdoor nog verder op achterstand komen te staan. Jongeren uit Detroit kunnen vanaf woensdag 18 maart nog wel twee keer per dag een ‘grab-and-go’ ontbijt en lunch afhalen bij de ingang van hun school. ‘We advocate and care for our students and families beyond the classroom, especially in times of crisis. This is the moment to show that our work goes beyond rhetoric,’ aldus Nikolai Vitti, hoofd van de Detroit Public Schools and Community District (DPSCD).

Larry Alexander, CEO van het Detroit Metro Convention & Visitors Bureau, ziet ondertussen donkere wolken zich samenpakken boven de horizon. ‘Prior to mid-April, 16 meetings, conventions and sports groups have cancelled at 12 locations throughout the region, representing more than 260,000 attendees,110,000 total hotel room nights and $148 million in direct visitor spending.’ En daar komen dan ook nog de gevolgen van de, zeer waarschijnlijke, wereldwijde economische crisis overheen.

Detroit is de afgelopen jaren uit een diep dal geklommen. Maar nu moet de stad zich gaan opmaken voor een forse tik. De toekomst zal leren of de Motor City hier, twaalf jaar na de kredietcrisis, op een redelijke wijze weerstand aan kan bieden. Steun kunnen de inwoners de komende tijd in ieder geval ontlenen aan het motto van de stad: ‘Speramus meliora; resurget cineribus’ (We hopen op betere tijden. Het zal herrijzen uit de as’).

Meer lezen?

https://www.freep.com/story/news/2020/03/14/coronavirus-covid-19-detroit-economy/5045558002/

https://eu.freep.com/story/news/2020/03/14/coronavirus-covid-19-detroit-economy/5045558002/

https://www.detroitnews.com/story/news/local/detroit-city/2020/03/13/duggan-promises-detroit-seeks-ramp-up-covid-19-testing/5046486002/

Zondag 1 maart: An equitable Detroit

Op het adres 8966 Helen Street in het oosten van Detroit staat de moderne fabriek van Flex-N-Gate. Deze toeleverancier voor de auto-industrie biedt werk aan 600 personen – waarvan 60 procent uit de Motor City afkomstig is – en levert de stad ieder jaar miljoenen dollars aan belastinggeld op. Vier jaar geleden was het stuk grond waarop het complex nu staat nog een onooglijke vlakte. Maar dankzij inspanningen van het bedrijf zelf, het stadsbestuur en de omwonenden kon in 2018 de fabriek worden geopend in een van de meest kwetsbare buurten van Detroit. Op de eerste sollicitatieronde van Flex-N-Gate van 500 vacatures kwamen 16.000 reacties.

Op dinsdag 25 februari 2020 gaf Mike Duggan (zie bovenstaande foto), burgemeester van Detroit sinds 2014, zijn zevende State of The City-toespraak in een fabriekshal van Flex-N-Gate. In veel Amerikaanse steden is het gebruikelijk dat de burgervader ieder jaar een toespraak (zie onderstaande video) geeft waarin verantwoording aan de kiezers wordt afgelegd, alsmede de plannen voor de toekomst worden toegelicht.

Voordat Duggan aan zijn speech begint, stelt hij eerst zijn team voor en bedankt hen voor hun inzet. Daarna vertelt de burgemeester de honderden aanwezigen over het voornemen van General Motors (GM) vorig jaar een fabriek in Detroit te willen sluiten. Omdat 2.000 arbeiders hun baan dreigden te verliezen moesten de Motor City en de autoproducent het in de media ontgelden. ‘It was defeatism all over,’ aldus de burgemeester. ‘But there’s no defeatism in City Hall.’ Achter de schermen begon hij direct na bekendmaking van het nieuws te onderhandelen met GM-topvrouw Mary Barra: ‘We were there for you when we built that plant in the 80’s. We were there for you during your bankruptcy. Your headquarters is here. Your engineering force is here. And you have to build the cars of the future somewhere. Isn’t Detroit the right place to do it?’ Duggan kreeg bij zijn reddingspoging onder meer hulp van de belangrijkste vakbond in de auto-industrie, de United Automobile Workers (UAW) en Gretchen Whitmer, de gouverneur van Michigan. ‘And then the unthinkable happened.’ Eind januari 2020 maakte GM namelijk bekend meer dan twee miljard dollar in de fabriek te investeren, zodat er in de nabije toekomst volledig elektrische auto’s geproduceerd kunnen worden.

Detroit is volgens Duggan op een keerpunt in zijn geschiedenis beland. ‘We’re not talking about decline and defeat anymore. We’re talking about growth.’ Hoewel de stad de weg omhoog gevonden heeft, is waakzaamheid echter wel geboden. De burgemeester refereert aan plekken als San Francisco, Brooklyn en Austin die al eerder een vergelijkbaar proces doorliepen, en waar de ongelijke verdeling van de toegenomen welvaart de verhoudingen onder druk zette. Duggan: ‘What are we going to do to make sure that does not happen here?’ Om ervoor te zorgen ‘that Detroiters are benefiting fairly from this recovery’ is er een speciale commissie ingesteld die bij elk besluit van het stadsbestuur zich zeven vragen moet stellen (zie onderstaande foto). De burgemeester zal de rest van zijn toespraak besteden aan het aflopen van deze vragen.

Detroiters betalen voor een autoverzekering gemiddeld ongeveer 400 dollar per maand. Dat is bijna het dubbele van wat in de rest van de staat Michigan gangbaar is. Duggan en de gemeenteraad strijden er al jaren in het staatsparlement voor deze kosten voor de inwoners van de stad omlaag te krijgen. En na verschillende tegenslagen kan de burgemeester nu eindelijk goed nieuws melden. Op 2 juli zal er een wet in werking treden waardoor mensen met een zorgverzekering, of een werkgever die een eigen autoverzekering heeft, niet meer dubbel verzekerd hoeven te zijn.

Het stadsbestuur doet er ook alles aan om de toegang tot kapitaal voor Detroiters die een onderneming willen beginnen te verruimen. Zo is het Motor City Match-programma, waarbij elk kwartaal 500.000 dollar aan subsidies aan starters wordt verleend, al een aantal jaren succesvol. Daarnaast kunnen ondernemers die buiten Greater Downtown actief zijn een beroep doen op het Strategic Neighborhood Fund, dat gevuld is met miljoenen dollars verkregen van grote ondernemingen. Een gebied dat als model voor de rest van de stad moet dienen is de omgeving rondom Livernois Avenue. Vorig jaar lag de straat in het noordwesten van Detroit langdurig open omdat de stroepen werden verbreed. In de inmiddels opgeknapte commerciële corridor openden in 2019 16 nieuwe winkels de deuren, waarvan 15 in handen zijn van zwarte ondernemers. ‘This is what we are trying to build,’ verklaart Duggan. ‘This is what we can do if we believe everybody deserves an opportunity.’

In november 2019 is de verkoop van marihuana voor medicinaal en recreatief verbruik in Michigan gelegaliseerd. Maar van de 40 verkooppunten in Detroit is 90 procent in bezit van mensen die niet uit de stad zelf afkomstig zijn. ‘And that aint right,’ meent de burgemeester. ‘Detroiters should get a fair share of that new wealth.’ Duggan belooft daarom in de toekomst de helft van de nieuwe vergunning toe te wijzen aan Detroiters.

‘Detroit is seeing growth we haven’t seen in decades, but we don’t want to replicate what’s happened in places where gentrification forced out many long-term black residents,’ vervolgt de burgemeester zijn verhaal. ‘As people move in, how do we protect the affordability for people that never left?’ Duggan stelt onder meer dat er dankzij een speciaal fonds van 25 miljoen dollar de komende 20 jaar 10.000 sociale-huurwoningen behouden kunnen blijven. Daarnaast moeten nieuwe projecten die subsidie van het stadsbestuur ontvangen minstens 20 procent van de huizen tegen sociale-huur aanbieden. ‘You have a city government that is fighting for the people who stayed,’ benadrukt de burgemeester. ‘I won’t lose sight of the fact that I wasn’t elected by the people who left. I was elected by the people who stayed. And we’re going to make sure they’re protected!’ Bijzonder trots is Duggan op de 21.000 vervallen panden die sinds 2014 in de stad zijn neergehaald: ‘The most succesful demolition effort in the US!’ De volgende uitdaging is geld te vinden om de laatste 17.000 verlaten woningen te slopen en nog eens 8.000 huizen op te knappen (de voorgaande jaren werden al 9.000 panden gerenoveerd). ‘For 55 years, leaders have failed to fix blight in this city. And I am going to fight for every single neighborhood for as long as I’m here,’ verklaart de strijdvaardige burgervader. ‘We can be the mayor and council that eliminate blight in this city if we work together. We have to find a solution.’

In 2013 beloofde Mike Duggan tijdens zijn verkiezingscampagne voor het burgemeesterschap nog dat hij een eind zou maken aan de bevolkingskrimp in de stad. Maar dat bleek een brug te ver. Uit cijfers van de U.S. Census (volkstelling) valt wel op te maken dat de afname van het aantal inwoners steeds kleiner wordt. Zo verloor Detroit tussen de zomer van 2016 en de zomer van 2017 nog 2.695 burgers, en in dezelfde periode een jaar later nog maar 1.526 mensen. Om in de komende jaren voor het eerst in meer dan een halve eeuw een groei van het aantal inwoners te kunnen melden, stelt het stadsbestuur, naast de al eerder door de burgemeester besproken onderwerpen, ook de volgende thema’s centraal:

– Huisuitzettingen
Na de kredietcrisis daalden in Detroit de ozb-waarden nauwelijks mee met de huizenprijzen. Het gevolg, aldus Duggan: ‘Detroiters were overassessed.’ Talloze huizenbezitters liepen betalingsachterstanden op en moesten vrezen hun woning te verliezen. Het stadsbestuur kan het geld dat toentertijd te veel is betaald niet meer terughalen. Maar de burgemeester heeft na zijn aantreden wel direct werk van de zaak gemaakt. En, zo meent hij: ‘Today we’re assessed fairly.’ Mensen met betalingsachterstanden kregen bovendien hulp en in sommige gevallen zelfs kwijtschelding van hun schuld. Mede door deze maatregelen daalden het aantal huisuitzettingen wegens betalingsachterstanden van 5.810 in 2015 naar 357 in 2019 (-94 procent). ‘If we’re going to keep people in their homes, we must prevent foreclosures,’ aldus de burgemeester.

– Onderwijs
Duggan steekt in zijn speech uitvoerig de loftrompet over ‘Detroit Promise’. Dankzij dit programma is de Motor City de eerste Amerikaanse stad die gratis hoger onderwijs kan aanbieden. Alle Detroitse scholieren kunnen kosteloos een 2-jarige opleiding aan een community college volgen, en voor leerlingen die toegelaten worden tot Wayne State University wordt het collegegeld zelfs vier jaar betaald. En dan verrijst er in de nabije toekomst, dankzij een gift van 100 miljoen dollar van de in Detroit geboren miljardair Stephen Ross, ook nog een campus van de University of Michigan in downtown Detroit. De burgemeester wil ervoor zorgen dat de zomerkampen die nu al in Ann Arbor, de thuishaven van de universiteit, worden georganiseerd, dan ook in Detroit plaats zullen vinden.

– Veiligheid
Om het aantal verkeersongelukken in de wijken aan te pakken zijn er sinds 2018 400 verkeersdrempels aangelegd. En de komende twee jaar komen er in de buurt van scholen en parken nog eens 800 bij.

Kinderen in Detroit blijken vaak bang voor de vervallen huizen in hun buurt. ‘But the second biggest fear of kids is stray dogs, and that’s a shame,’ stelt Duggan. Om daar wat aan te doen wordt onder meer de capaciteit van de verantwoordelijke instelling, de Animal Control Enforcement, uitgebreid en is er een speciaal alarmnummer ingesteld. Daarnaast zijn er strengere regels ingevoerd voor hondenbezitters die niet goed voor hun dier zorgen.

Detroit wil dit jaar 400 extra agenten aannemen. Om het beroep aantrekkelijker te maken is onder meer het salaris de afgelopen jaren flink opgetrokken: van 29.352 (2014) naar 42.000 (2020) dollar. Tussen 2014 (2.969) en 2019 (3.337) is het aantal agenten al toegenomen, maar genoeg is het nog niet. Duggan doet tot slot van zijn toespraak dan ook een dringende oproep: ‘Help us make the city a safer place.’

Zondag 16 februari: Gratie voor Kwame? (En Michigan voor Trump?)

Op dinsdag vier februari jongstleden sprak president Donald J. Trump zijn derde State of the Union-toespraak uit. Het Amerikaanse staatshoofd maakte van de gelegenheid dankbaar gebruik om in de gunst te komen van de zwarte gemeenschap. Zo had hij onder meer Tony Rankins uitgenodigd. Deze zwarte veteraan werkt, na een tijd dakloos te zijn geweest, nu in een zogenaamde Opportunity Zone: een gebied in een minder kapitaalkrachtige wijk waar ondernemers naartoe worden gelokt met belastingvoordelen.

Ook aanwezig in Washington D.C. waren Stephanie Davis en haar dochter Janiyah uit Philadelphia. Volgens de president zat Janiyah, net als talloze andere Amerikaanse tieners, vast in een failliet systeem van publiek onderwijs. Van Trump kreeg de zwarte tiener daarom een beurs om zich in te schrijven op een school naar keuze. Enkele minuten daarvoor had de president de 100-jarige Charles McGee, een van de laatste overlevenden van de Tuskegee Airmen, in de schijnwerpers gezet. De Tuskegee Airmen waren in de Tweede Wereldoorlog de eerste zwarte piloten in het Amerikaanse leger.

Dat Trump in het gevlij probeert te komen bij zwarte kiezers was twee dagen voor de State of the Union-toespraak ook al zichtbaar. Tijdens de grootste sportwedstrijd van het jaar, de Super Bowl, werd er door het campagneteam van de president een spotje uitgezonden met in de hoofdrol Alice Johnson (zie onderstaande video). Johnson werd in de jaren negentig van de vorige eeuw wegens een geweldloos drugsmisdrijf veroordeeld tot een levenslange gevangenisstraf. Maar in juni 2018, na bemiddeling van Kim Kardashian, had Trump haar gratie verleend. ‘Politicians talk about criminal justice reform. President Trump got it done,’ luidde de boodschap.

Om te worden herkozen in november doen de president en zijn team er alles aan zijn aandeel onder zwarte kiezers (2016: acht procent) te vergroten. ‘What have you got to lose?’ vroeg Trump de zwarte gemeenschap tijdens de verkiezingscampagne van 2016. En vier jaar later laat de president bijna geen moment voorbijgaan zonder te melden dat het werkloosheidspercentage onder zwarte Amerikanen nog nooit zo laag is geweest (minder dan zes procent).

In een swing state als Michigan, waar Trump in 2016 met slechts 10.000 stemmen verschil van Hillary Clinton won, kan een kleine toename in de steun van zwarte kiezers al van doorslaggevend belang zijn. De president heeft in de The Great Lakes State bovendien een troef achter de hand: het verlenen van gratie aan Kwame Kilpatrick, de oud-burgemeester van Detroit.

In de herfst van 2001 wordt Kwame Kilpatrick, hij is dan 31 jaar oud, verkozen tot de jongste burgemeester in de geschiedenis van de Motor City. In zijn inaugurele rede roept hij iedereen in de regio op samen te werken aan de wederopbouw van Detroit.

De 1,95 meter lange en 140 kilo zware politicus is een imposante verschijning. Met zijn dure maatpakken en gigantische diamant in zijn oor wordt Kilpatrick al snel de ‘hip-hop mayor’ genoemd. Tijdens de Democratische Nationale Conventie in 2004 — waar ook ene Barack Obama van zich laat horen — behoort Kilpatrick tot een selecte groep prominente partijleden die het publiek mogen toespreken.

In de loop der tijd steken echter ook zorgwekkende verhalen over de extravagante levensstijl van de burgemeester de kop op. Kilpatrick heeft verschillende maîtresses en komt in de problemen als twee voormalige leden van zijn beveiligingsteam bij het hoofd van de afdeling Internal Affairs melding maken zijn misdragingen. Wanneer de drie vervolgens worden ontslagen, slepen ze Detroit, de Detroit Police Department (DPD) en Kilpatrick wegens machtsmisbruik voor de rechter. De burgemeester ontkent in alle toonaarden. Volgens Kilpatrick maakt de zaak deel uit van een lafhartige mediacampagne die erop gericht is hem te besmeuren.

In 2005 wordt Kilpatrick door het tijdschrift Time uitgeroepen tot een van de slechtste burgemeesters van het land. Het wordt hem onder andere aangerekend dat hij meer dan 200.000 dollar gemeenschapsgeld heeft besteed aan dure reisjes, copieuze maaltijden en exclusieve drank. Eén uitgave springt er in het bijzonder uit: het is de luxe auto die Kilpatrick voor 24.995 dollar — bedragen boven de 25.000 dollar moeten door de gemeenteraad worden goedgekeurd — voor zijn vrouw least.

Als in 2007 het proces tegen de burgemeester van start gaat, wordt Kilpatrick verder in het nauw gedreven wanneer blijkt dat hij onder ede heeft gelogen over de verhouding die hij heeft met het hoofd van zijn staf. Het levert vervolgens spectaculaire tv-beelden op als Kilpatrick, met zijn vrouw naast hem, het boetekleed aantrekt en de inwoners van Detroit excuses aanbiedt voor zijn amoureuze escapades (zie onderstaande video).

De gemeenteraad van Detroit is Kilpatrick inmiddels zat. En ook binnen de zwarte gemeenschap brokkelt de steun voor de burgemeester in hoog tempo af. Jarenlang hebben zijn aanhangers kritiek op Kilpatrick weggewuifd. Maar de grens is nu wel bereikt. Het tij valt niet meer te keren. Kilpatrick wordt schuldig bevonden, moet een schadevergoeding van miljoenen dollars betalen en wordt gedwongen af te treden.

Na een uitgebreid federaal onderzoek wordt Kilpatrick in de zomer van 2010 opnieuw voor de rechter gesleept. Er worden de oud-burgemeester door het OM 30 strafbare feiten ten laste gelegd. Zo zou Kilpatrick onder meer 24 familieleden en vrienden op de loonlijst van Detroit hebben gezet die een salarisverhoging ontvingen van gemiddeld 36 procent per jaar. Ook zou Kilpatrick van aanzienlijke bedragen die hij tijdens zijn burgemeesterschap aan ‘giften’ ontving geen melding hebben gedaan. Volgens de aanklagers gaat het om smeergeld dat door bedrijven is betaald in ruil voor de toewijzing van grote opdrachten. Kilpatrick wordt er verder van verdacht de belastingen te hebben ontdoken, en meer dan een half miljoen dollar te hebben onttrokken aan een naar hem vernoemd charitatief fonds ter financiering van zijn verkiezingscampagne en het zomerkamp van zijn kinderen.

Daarnaast wordt Kilpatrick er van beschuldigd samen met zijn vader en projectontwikkelaar Bobby Ferguson miljoenen dollars achterover te hebben gedrukt. Het trio zette volgens het OM aannemers die opdrachten van Detroit binnensleepten onder druk werkzaamheden uit te laten voeren door het bedrijf van Ferguson. De projecten die door Ferguson vervolgens werden aangenomen, gingen bijna allemaal gepaard met extreme kostenoverschrijdingen, en soms werd er zelfs helemaal geen werk verricht. De winsten die op deze wijze illegaal werden verkregen, verdeelden de drie heren onderling.

In het voorjaar van 2013 wordt Kilpatrick door een jury schuldig bevonden aan 24 van de 30 ten laste gelegde feiten. En een half jaar later wordt de oud-burgemeester veroordeeld tot een gevangenisstraf van 28 jaar zonder de mogelijkheid tot vervroegde invrijheidstelling. Het is één van de zwaarste straffen van corruptie voor een Amerikaanse overheidsdienaar ooit.

Eind januari is Pete Karmanos, een van de oprichters van het softwarebedrijf Compuware, te gast in de wekelijkse ‘No BS News’-podcast van de Detroitse journalist Charlie Leduff. Karmanos (76) verklaart een fan van Kwame Kilpatrick te zijn: ‘What we had was an arrogant mayor — a really smart one, by the way . . . He’d done absolutely zero.’ De miljonair gaat zelfs nog een stapje verder door de vervolging van de oud-burgemeester te omschrijven als ‘a modern-day lynching’. Hij verrast Leduff vervolgens met de mededeling dat hij een brief met een gratieverzoek voor Kilpatrick bij president Trump heeft laten afleveren.

Karmanos, een Republikein die in het verleden grote bedragen heeft gedoneerd aan de campagne van de president, is ervan overtuigd dat Trump het verzoek serieus in overweging zal nemen. Het vrijlaten van Kilpatrick, die ongeveer een kwart van zijn straf erop heeft zitten, kan de president namelijk helpen Michigan tijdens de aanstaande presidentsverkiezingen te winnen. Karmanos: ‘If Trump gives him clemency before the election, where do you think he could help Trump’s campaign in? You don’t think Kilpatrick would go to the black community? You don’t think that would help him in the black community?’

Een eventuele verlening van gratie aan de controversiële Kilpatrick zal niet goed vallen bij de witte Trump-stemmers in Michigan. Maar ze zullen hun president hoogstwaarschijnlijk niet laten vallen. Wat Trump tijdens de campagne voor de vorige verkiezingen zei, lijkt immers nog altijd te gelden: ‘I could stand in the middle of Fifth Avenue and shoot somebody and I wouldn’t lose any voters.’

 

Meer lezen?

https://www.freep.com/story/opinion/columnists/brian-dickerson/2020/01/29/kwame-kilpatrick-trump-pardon-pete-karmanos/4602015002/
https://www.detroitnews.com/story/news/local/detroit-city/2020/01/28/state-lawmaker-calls-trump-commute-kwame-kilpatricks-sentence/4599687002/
https://www.freep.com/story/news/local/michigan/detroit/2020/01/27/pete-karmanos-asks-trump-free-kwame-kilpatrick-lynching/4591375002/
https://www.metrotimes.com/news-hits/archives/2020/01/28/would-setting-kilpatrick-free-help-or-hurt-trump-in-michigan

Zondag 2 februari: Biden versus Trump in Iowa.

Een gevoelstemperatuur van min 10. Nee, echt prettig is het niet om zeven uur ’s ochtends op de campus van Drake University in Des Moines, Iowa. Maar honderden fans van president Donald Trump laten zich door de kou niet kisten. Op deze laatste donderdag van januari staan ze al uren in de rij voor het Knapp Center, het basketbalstadion van de universiteit waar aan het eind van de middag een rally van hun held zal plaatsvinden.

Voor in de rij ruimen mensen de tentjes op waarin ze de nacht hebben doorgebracht. Anderen houden zich ondertussen warm met de dekens die ze om zich heen hebben geslagen, en kijken naar een enorm videoscherm waarop een aflevering wordt vertoond van Real News Update, een webcast die wordt gepresenteerd door de schoondochter van Trump, Lara (de vrouw van Eric).

Er lopen verschillende verkopers rond die MAGA-petjes en Trump-vlaggen voor tien dollar verkopen en buttons voor vijf dollar. De meeste handelaren komen niet uit Iowa. Als een soort kermis volgen ze de rallies door het hele land.

Joe Burriola, een 60-jarige muzikant uit Des Moines, heeft de nacht samen met zijn zwager Gary (zie bovenstaande foto, Joe staat rechts) doorgebracht in een tentje voor het Knapp Center. Beide heren hebben het erg koud gehad. Gelukkig had iemand in de tent naast ze een kleine kachel bij zich en hebben ze de nachtelijke uren kunnen vullen met gesprekken over van alles en nog wat.

Op mijn vraag waarom hij president Trump steunt geeft Burriola het volgende antwoord: ‘He’s not a politician. He’s a businessman. And I like how he’s standing up for the people. He’s putting America first and making the rest of the world pay their fair share.’ Hij moet niks hebben van Obama, die zijn tijd alleen maar verspeelde door continu excuses aan andere landen aan te bieden ‘making us look weak’. Mijn zorgen over de breuk in het bondgenootschap tussen de VS en Europa wuift Burriola weg: ‘Sometimes tensions can be good’. En ook van de wijze waarop onder Trump de verdeeldheid in Amerika alleen maar is toegenomen wil de vriendelijke Iowan niks weten. Immers, zo stelt hij: ‘It wouldn’t matter what Trump did. People don’t want to come together.’

Burriola denkt dat Joe Biden uiteindelijk de Democratische nominatie voor het presidentschap zal binnenslepen. Maar zorgen hoeft Trump zich daar niet over te maken. Kijk maar naar de slecht bezochte bijeenkomsten van de voormalig vicepresident: ‘They can’t even give away tickets to see Biden.’ Over Bernie Sanders wil Burriola ook nog wel wat kwijt. ‘He’s a socialist.’ En hoewel socialistische principes op kleine schaal volgens hem soms prima werken: ‘Big government taking care of people just don’t work.’ Ik vraag tot slot naar de bijna afgeronde impeachmentprocedure tegen Trump. ‘It’s phony, I don’t agree with it,’ zegt Burriola. ‘They are trying to do anything to get rid of Trump.’

Een dag eerder ontving ik een mailtje van het perskantoor van het Witte Huis dat mijn verzoek om een perskaart voor de rally was goedgekeurd: **CREDENTIAL APPROVED**. En daarom sta ik even later, samen met onder meer een Duitse en Japanse tv-ploeg, in de rij voor de media check-in. Laptops en camera’s moeten namelijk uren voor aanvang van de rally klaar worden gezet zodat de Secret Service de tijd heeft het pand en alle spullen grondig te controleren.

Na het laten zien van mijn paspoort loop ik per ongeluk met de cameramensen mee naar de zaalvloer, in plaats van naar de plek voor de schrijvende pers in de nok van het stadion. Iemand van de organisatie vindt het echter het geen probleem als ik, direct achter de ploeg van Fox, mijn spullen neerzet zodat ik daar later op de dag kan gaan zitten. Terwijl tientallen cameramensen bezig zijn met het uitstallen van hun apparatuur heerst er in de rest van de arena, waar over een uur of tien een kolkende massa bezit van zal nemen, een vredige sfeer. Het podium waarop Trump zal spreken staat op zo’n 50 meter afstand van de met hekken afgeschermde ruimte voor de pers.

Een half uur later ben ik op weg naar Waukee, een voorstad van Des Moines. Het toeval wil namelijk dat daar diezelfde ochtend een verkiezingsbijeenkomst van Joe Biden plaatsvindt. In de gymzaal van het Vince Meyer Learning Center zal de voormalig vicepresident om elf uur een toespraak geven. En met nog maar vier dagen te gaan tot de voorverkiezing (caucus) in Iowa zijn de belangen groot. Biden gaat landelijk in de meeste peilingen nog altijd aan kop, maar de verwachting is dat hij de caucus in Iowa niet zal winnen. Bernie Sanders lijkt de beste kansen te hebben. Maar ook senator Elizabeth Warren (Massachusetts) en Pete Buttigieg (de oud-burgemeester van South Bend, Indiana) mogen nog hopen op een zege in de Hawkeye State.

In de gymzaal in Waukee valt de scheve reporter-to-voter ratio op: er wachten naast zo’n 300 Iowans ook ongeveer 100 journalisten op Biden. En het is grappig te zien hoe verslaggevers steeds dezelfde personen in het publiek benaderen voor een kort interview (zie bovenstaande foto). Vooral een oudere man die een imposante pet draagt met de tekst ‘USS Enterprise CVN-65’ – een vliegdekschip dat tussen 1961 en 2012 operationeel was – is in trek. Hij wordt door zeker vijf verschillende journalisten ondervraagd.

Voordat Biden de zaal betreedt, wordt eerst zijn nieuwste campagnespot vertoond (zie de bovenstaande video). In het filmpje van een minuut zet de voormalig vicepresident zich scherp af tegen president Trump. ‘Character matters’ is de boodschap die de Biden in zijn daaropvolgende toespraak meerdere malen herhaalt. ‘Does it matter if a president lies? Does it matter if a president has no moral compass?’, vraagt hij de mensen in de zaal.

Biden maakt wat houterig gebruik van een teleprompter, maar dat lijkt zijn aanhang niet te deren. Bij elke aanval op Trump wordt er geklapt, gejoeld en instemmend geknikt. ‘This guy is amazing man,’ verzucht de Democratische presidentskandidaat. Want ga maar na. In de wereld van Trump ‘up is down, lies are truth and allies are enemies.’ En vier jaar Trump is al erg genoeg, maar acht jaar Trump ‘will fundamentally change the nature of our society, and we can’t let that happen.’ Dus, concludeert Biden, is het simpel: ‘The character of the nation is on the ballot.’ Het is opvallend dat de voormalig vicepresident, die Trump maar liefst 64 keer noemt, met geen woord rept over zijn Democratische concurrenten in de strijd om de nominatie. En ook de impeachmentprocedure tegen de president komt niet ter sprake.

Na afloop van de bijeenkomst spreek ik het echtpaar Jeanne en Terry Williamson uit Des Moines. In hun kiesdistrict vertegenwoordigen ze Biden als precinct captain. Jeanne, een 68-jarige gepensioneerde jeugdwerker, vertelt mij dat ze hiertoe hebben besloten na een goed gesprek met een vrijwilliger van het campagneteam van de voormalig vicepresident die enkele maanden geleden bij hen aanklopte. ‘With so many good candidates it was a really hard decision for us. We want all of these candidates to get a seat in the new administration,’ zegt ze. Elizabeth Warren en Bernie Sanders vielen snel af. Want, zo vult de 73-jarige oud-ingenieur Terry aan: ‘We’re moderates. And they are too far left.’ Amy Klobuchar is het ook niet geworden. Opnieuw Terry: ‘She’s very good, but I don’t know if a woman can take Trump out.’ Van Mayor Pete waren de twee echtelieden ook wel gecharmeerd – Jeanne: ‘He’s very smart. He’s going places’ – maar zijn jonge leeftijd (38) en gebrek aan ervaring gaven uiteindelijk de doorslag om voor Biden te kiezen. Komend weekend hebben Jeanne en Terry nog verschillende afspraken met vrienden, kennissen en buurtgenoten om te proberen ze te overtuigen. Toch proef ik nog wel enige twijfel over hun steun voor de voormalig vicepresident. ‘I like to feel a little more energy,’ erkent Jeanne.

Rond 14 uur ben ik terug op de campus van Drake University. De rij voor de ingang van het Knapp Center is inmiddels flink gegroeid. En het is geen verrassing, maar toch: 99 procent van de mensen is wit. En ongeveer 50 procent draagt een rode MAGA-pet. Ik zie daarnaast ook een jongen van een jaar of twintig in een trui van de Confederate Flag en iemand met een shirt aan met daarop LGBT, wat blijkt te staan voor Liberty, Guns, Bible, Trump. Op het grote videoscherm worden de mensen opgeroepen tegendemonstranten – de League of United Latin American Citizens organiseert een ‘Stop the Hate’-rally – niet aan te vallen, maar tegemoet te treden met hun Trump-borden in de lucht en het scanderen van de naam van de president.

Om 14.45 uur gaan de deuren van het Knapp Center open. En even voor 17 uur is de arena (capaciteit: iets meer dan 7.000) vol. Honderden mensen, waaronder ook tientallen journalisten, komen er niet meer in.

Iets na 17 uur start de rally met een gebed: ‘We recognize your hand in his election. We ask for another four years and the blessings for our man’. Vervolgens is een Republikeinse afgevaardigde uit het staatsparlement van Iowa aan de beurt om de belofte van trouw aan de vlag af te leggen: ‘Please join me as we pledge allegiance to the world’s greatest flag.’ Een vertolking van het Amerikaanse volkslied (The Star Spangled Banner) mag uiteraard ook niet ontbreken. Daarna wordt het publiek zorgvuldig klaargestoomd voor de hoofdattractie. Onder meer de Republikeinse voorzitter van het staatsparlement van Iowa, de voorzitter van de Republikeinse partij in Iowa en de campagnemanager van Trump (Brad Parscale) betuigen niet alleen hun liefde voor de president, maar gaan ook ongekend hard tekeer tegen de Democraten. Vicepresident Mike Pence (‘I stand with Donald Trump’) sluit dit deel van het programma af door de mensen in de arena te vragen net zo hard te vechten voor de herverkiezing van Trump als de president de afgelopen jaren voor hen heeft gevochten. Het antwoord van de kolkende massa laat geen ruimte voor twijfel. ‘Four more years,’ klinkt het uit duizenden kelen.

Enkele minuten later word ik op mijn rug getikt. Het is Joe Burriola, de man die ik eerder die dag in de kou buiten sprak. Hij straalt en vertelt mij met volle teugen te genieten. ‘You cannot defend the First Amendment without the Second,’ staat er op zijn t-shirt.

En dan, om 19.12 uur, is het zover. Het nummer ‘God Bless the U.S.A.’, een patriottisch lied uit 1984 van de countryzanger Lee Greenwoord, galmt door de zaal: ‘And I’m proud to be an American/Where at least I know I’m free’ (zie bovenstaande video). Klappend komt Trump het podium op. Toch opmerkelijk dat hij in Iowa is, terwijl vier Democratische kandidaten voor het presidentschap Washington D.C. in verband met de impeachmentprocedure niet kunnen verlaten.

‘I have worked so hard for this state,’ zijn de eerste woorden van de president. Hij verwijst vervolgens naar de twee handelsverdragen die hij recentelijk met China en Mexico en Canada heeft gesloten. De deal met de buren van de VS, de USMCA vervangt NAFTA, omschrijft Trump als ‘the biggest trade deal in the history’. En, zo kondigt hij aan, ‘Europe is next’. De president verwacht dat beide akkoorden de economie een extra zetje in de rug zullen geven. En dat terwijl het al zo goed gaat met ‘the so called Trump-economy’. De werkloosheid is extreem laag en de lonen groeien sterk.

Het verhaal van Trump gaat er bij zijn aanhangers in als koek. Vrijwel continu worden er dingen geroepen als ‘We love you Mr. President’ en ‘Thanks for standing up for us’. Amerika is sterker, veiliger en welvarender dan ooit, menen de president en zijn fanatieke base. Het is tevens de strekking van een nieuw campagnespotje dat op zondag 2 februari tijdens de Super Bowl tussen de San Francisco 49-ers en de Kansas City Chiefs zal worden uitgezonden (zie onderstaande video).

De president komt niet zonder reden naar Iowa. Enkele dagen voordat de Democraten in de staat voor het eerst hun voorkeur voor een kandidaat kenbaar kunnen maken, wil hij zijn spierballen tonen. Trump verloor in 2016 de voorverkiezingen in Iowa van senator Ted Cruz (Texas). Elf maanden later won hij als presidentskandidaat de staat wel, met negen procentpunt verschil van Hillary Clinton. 31 counties die in zowel 2008 als 2012 voor Barack Obama hadden gestemd, gingen toen voor de Democraten verloren.

De president is er op gebrand een tweede keer te worden verkozen. ‘This November we’re going to defeat the radical social democrats who are right down the street,’ zweept hij het publiek op. Maar tegelijkertijd waarschuwt hij ze ook: ‘If we don’t win your farms are going to hell.’ De kans daarop acht de 45e president in de Amerikaanse geschiedenis echter niet groot. Zo trekt Joe Bidden volgens hem bijvoorbeeld nauwelijks publiek. En schieten zijn toespraken alle kanten op: ‘Sleepy Joe is so lost he doesn’t know what he’s talking about.’

De Democratische partij wordt tegenwoordig sowieso bestuurd door ‘left-wing extremists’, daar kunnen de mensen in Iowa na een jaar lang presidentskandidaten op campagne te hebben moeten ontvangen wel over meepraten: ‘You guys had a front seat to the totally sick left,’ aldus Trump. Hij spiegelt zijn gehoor de keuze voor die in de herfst gemaakt moet worden. Een keuze tussen ‘American freedom and socialism.’ Bang voor verlies is de president overigens niet. De Democraten zullen het onderspit delven ‘because America will never be a socialist country.’

In zijn toespraken valt Trump eigenlijk altijd wel de pers – oftewel ‘the enemy of the people’ – aan. Toch is het vreemd om de president van de Verenigde Staten dingen te horen zeggen als ‘The fakers back there. They are sick people.’ En het is ook best eng. Want op dat soort momenten laten de mensen in de zaal direct massaal hun afkeuring blijken. Duimen gaan omlaag, er wordt gejoeld en vooral CNN-presentator Jim Acosta (zie de onderstaande foto) is het mikpunt van bespottingen: ‘Pay attention Acosta!’ Zonder enige wroeging wakkert Trump zo de haat jegens de media aan. Katy Tur, een journaliste van nieuwszender MSNBC, schreef een paar jaar geleden in haar boek ‘Unbelievable’ dat tijdens de campagne van 2016 verschillende verslaggevers beveiliging nodig hadden. Ik kan me er wel iets bij voorstellen. Jeanne Williamson, die ik eerder die dag sprak tijdens de verkiezingsbijeenkomst van Biden in Waukee, vertelde mij dat een cameraman van CNN haar had gezegd de CNN-sticker op zijn camera tijdens rallies van Trump altijd af te plakken om problemen te voorkomen.

Tijdens zijn speech refereert Trump één keer naar zijn voorganger. En de manier waarop hij dit doet is veelzeggend, namelijk door de nadruk te leggen op de tweede naam van de vorige president: Barack Hussein Obama. Blijkbaar zit de afkeer nog altijd diep bij Trump, die ooit de racistische complottheorie dat Obama geen Amerikaan zou zijn lucht inblies. Bijna vier jaar na de vorige verkiezingen moet ook Hillary Clinton het verschillende malen ontgelden. ‘Let’s take another crack at Crazy Hillary. Would that be OK? She was so easy,’ zegt de president. En ja hoor, zijn fans stellen niet teleur. ‘Lock her up,’ wordt er geroepen. De obsessie van Trump voor Clinton haalt wel de nodige vaart uit de toespraak. Na ongeveer 45 minuten vertrekken de eerste mensen, en beginnen er in de zaal en op de tribunes lege plekken te ontstaan. Joe Burriola, die de nacht in een tentje doorbracht en daarna nog uren in de kou moest wachten om binnen te komen, gaat ook lang voordat de president klaar is op huis aan.

Zelf kan Trump er nog geen genoeg van krijgen. ‘Look, you know, I could make this speech really short. All I have to do is say, ‘Uh, hello, Iowa. You have no choice but to vote for me,’ deelt hij zijn fans mee. ‘Otherwise everything you have loved in your entire life will be gone. Goodbye, Iowa. Have a good time.’ Instead, I work my ass off up here, OK? True. You think this is easy? It’s a little hot in this room! This room wasn’t designed for this many people.’ Er volgt daarna onder meer nog een onnavolgbaar betoog van de president waarin hij probeert uit te leggen waarom juist hij degene is die het Amerikaanse volk beschermt tegen aantasting van de sociale zekerheid en de zorg. Zo zouden Democraten achter de schermen bijvoorbeeld actief plannen aan het smeden zijn ‘to give health care and social security away to illegal aliens’.

Na bijna anderhalf uur sluit Trump zijn onstuimige relaas af. In plaats van in te haken op zijn nieuwe verkiezingsslogan ‘Keep America Great’, wordt er (wederom) een oud stokpaardje van stal gehaald. ‘The best is yet to come,’ aldus de president. ‘Because together we will make America wealthy again. Together we will make America strong again. Together we will make America safe again. And together we will make America great again.’

Onder de klanken van de Rolling Stones-hit ‘You Can’t Always Get What You Want’ stroomt de arena leeg. Alhoewel, dat lijkt zo, want in het trappenhuis en de gangen van het Knapp Center staat de boel vervolgens volledig vast. De organisatie houdt de deuren nog even dicht om te voorkomen dat het konvooi van de president in de drukte vast komt te staan. Omringd door MAGA-petjes en t-shirts en truien met schreeuwerige teksten moet ik even bijkomen van hetgeen ik de afgelopen uren heb gezien en gehoord. Ik doe mijn oortjes in en droom weg bij het nummer ‘The Rubberband Man’ van The Detroit Spinners.

Als Trump tien minuten later blijkbaar de wijk uit is, en de deuren van het sportstadion worden geopend, loop ik met een hoofd vol gedachten de vrieskou van Des Moines in. Ik heb vandaag een Republikeinse partijmachine in actie gezien die op oorlogspad was. Een partij die bovendien het algemeen belang ondergeschikt lijkt te hebben gemaakt aan het streven naar verdeeldheid.

Een technicus die naast me zat, en die bij talloze rallies van Trump aanwezig is geweest, omschreef de show van de president als ‘political stand up comedy for a wrestling audience’. Ik vind het treffend verwoord. Och, arm Amerika.

 

De speech die president Donald J. Trump op donderdag 30 januari 2020 in Des Moines, Iowa gaf is hieronder in zijn geheel te zien.

Zondag 19 januari: Ongelooflijk maar waar: vijf decennia topsport.

Op 5 februari 1999 maakt ene Vince Carter zijn debuut in de NBA (National Basketball Association). De 22-jarige basketballer van de Toronto Raptors scoort in zijn eerste wedstrijd tegen de Boston Celtics 16 punten, geeft twee assists en pakt drie rebounds. Carter, die in Toronto al snel de bijnaam Air Canada verwerft, wordt aan het eind van het seizoen uitgeroepen tot Rookie of the Year.


Het daaropvolgende seizoen al bereikt Carter de status van legend. Zijn uitzinnige dunks tijdens de Slam Dunk Contest in februari 2000 zetten basketbalfans over de hele wereld in vuur en vlam. En dan volgt er in de herfst van datzelfde jaar tijdens de Olympische Spelen in Sydney ook nog ‘le dunk de la mort’ van Carter (1.98 meter) over de ongelukkige Fransman Frédéric Weis (2.18 meter).

In Sydney wint Carter samen met zijn NBA-collega’s een gouden plak. Hij verruilt vervolgens in 2004 de Toronto Raptors voor de New Jersey Nets, en speelt daarna ook nog voor de Orlando Magic (2009-2010), de Phoenix Suns (2010-2011), de Dallas Mavericks (2011-2014), de Memphis Grizzlies (2014-2017), de Sacramento Kings en vanaf 2018 voor de Atlanta Hawks. Een titel in de beste basketbalcompetitie ter wereld weet Carter niet te winnen. Wel wordt hij acht keer gekozen in het All-Star Team.

De afgelopen jaren heeft Carter zich geschikt in de rol van teamplayer. En mede daardoor staat de 42-jarige basketballer  in zijn 22e seizoen in de NBA op dit moment nog altijd een paar keer per week op het veld. Op zaterdag 4 januari 2020 schrijft Carter zich zelfs de geschiedenisboeken in door als eerste NBA-speler ooit in vier verschillende decennia te hebben gespeeld. In de harde en blessuregevoelige wereld van de topsport is het een onwerkelijke prestatie. Maar als topsport bedrijven in vier verschillende decennia ‘onwerkelijk’ is, hoe moet je dan een carrière omschrijven die vijf (!) decennia beslaat?

In het midden van de vorige eeuw worden de Detroit Red Wings in korte tijd vier keer kampioen in de NHL (National Hockey League), de belangrijkste ijshockeycompetitie ter wereld. De Canadees Gordie Howe (1928) is in die tijd de grote ster van het team. Howe heeft op 16 oktober 1946 zijn debuut in de Motor City gemaakt. Hij komt in totaal 25 jaar uit voor de Red Wings, scoort in die periode 800 keer en wordt 23 keer verkozen in het All Star Team. Na zijn afscheid van Detroit in 1971 speelt Howe zes seizoenen voor de Houston Aeros en de New England Whalers in de WHA (World Hockey Association), een competitie die de strijd aangaat met de NHL.

Als de WHA in 1979 kopje ondergaat, treden de Whalers onder de naam Hartford Whalers, met de dan 51-jarige Howe in de gelederen, toe tot de NHL. Mede dankzij de Canadees – Mr Hockey speelt alle 80 reguliere wedstrijden, scoort 15 keer en geeft 26 assists – halen de Whalers de playoffs. Op 11 april 1980 speelt Howe zijn allerlaatste wedstrijd. De 52-jarige ijshockeyer heeft dan in vijf verschillende decennia gespeeld: de jaren ’40, ’50, ’60, ’70 en ’80.

In 2015 wordt bekendgemaakt dat de nieuwe brug die tussen Detroit en Windsor (Canada) gebouwd wordt de naam Gordie Howe International Bridge krijgt. ‘That sounds pretty good to me,’ zegt Howe, inmiddels 87 en ernstig ziek, na het nieuws te hebben vernomen tegen zijn zoon.

Gordie Howe sterft uiteindelijk op 10 juni 2016. De brug die zijn naam draagt zal naar verwachting in 2024 klaar zijn.

En daar is niets onwerkelijks aan.

Zondag 5 januari: De eerste auto met een ster op de Hollywood Walk of Fame.

In de jaren negentig van de vorige eeuw blijken Amerikanen steeds vaker bereid een flinke prijs te betalen voor terreinwagens en pick-up trucks die voorheen alleen off road werden gebruikt. En wanneer GM, Ford en Chrysler zich vol overgave op de productie van deze sport-utility vehicles (SUV’s) storten, breken er gouden tijden voor de Big Three uit Detroit aan. Tot de succesnummers van de autoproducenten horen bakbeesten als de Chevy Suburban, de Cadillac Escalade (beide GM), de Lincoln Navigator, de F-150 (beide Ford) en de Jeep Grand Cherokee (Chrysler). De winstmarge op dit soort modellen kan oplopen tot wel 15.000 dollar. En omdat de buitenlandse concurrenten de slag hebben gemist, hebben de Big Three dit deel van de markt bovendien bijna geheel voor zichzelf. Het levert ze op de drempel van het nieuwe millennium recordwinsten op.

Aan het begin van de 21e eeuw worden er in de VS voor het eerst meer SUV’s en trucks verkocht dan normale auto’s (51 om 49 procent, waar dezelfde percentages twintig jaar eerder nog respectievelijk 20 om 80 bedroegen). Maar als in de zomer van 2005 orkaan Katrina verwoestend toeslaat in de Golf van Mexico, en de olieproductie flinke schade oploopt, schiet de benzineprijs omhoog naar drie dollar per gallon: een verdubbeling ten opzichte van een jaar eerder. Over de hele linie gaan de verkopen van de benzine slurpende SUV’s onderuit.

De SUV is tegenwoordig echter weer helemaal terug van weggeweest. Onder meer de lage brandstofprijzen, de productie van efficiëntere modellen, de extreem lage werkloosheid en een explosieve stijging van de aandelenmarkt hebben de verkoop in de VS de afgelopen jaren een flinke boost gegeven. Amerikanen kopen bovendien steeds grotere SUV’s. Zo is bijvoorbeeld ook de nieuwe versie van de Chevrolet Suburban (zie onderstaande foto) iets ruimer dan zijn voorganger.

De Chevy Suburban is een icoon van de Amerikaanse auto-industrie. En begin december 2019 werd het belang van de wagen ook erkend door Hollywood. Tijdens een ceremonie werd toen door de Hollywood Chamber of Commerce de ster onthuld die de Suburban als eerst auto in de geschiedenis op de Hollywood Walk of Fame heeft gekregen. De Suburban was in 1952 voor het eerst in een film te zien. ‘For six decades the Chevrolet Suburban has been Hollywood’s longest-working actor,’ zei Rana Ghadban, CEO van the Hollywood Chamber of Commerce, tijdens de onthulling van de ster voor de auto. ‘Appearing in classic feature films and on must-see television shows, the Suburban is a well-established industry mainstay.’

Uitgestrekt over Hollywood Boulevard liggen meer dan 2.500 sterren van bekende muzikanten, regisseurs, acteurs en tekenfilmfiguren als Donald Duck. En nu dus ook een van een SUV-model uit Detroit.

Meer lezen?
https://eu.usatoday.com/story/money/cars/2019/12/27/suvs-gm-ford-toyota-chevrolet/4408728002/
https://www.freep.com/story/money/cars/general-motors/2019/12/05/chevrolet-suv-hollywood-walk-fame/2623751001/

Zondag 22 december: Een muzikale ode aan een onwerkelijke stad.

Op mijn eindejaarslijstje voor 2019 staat maar één ding: het album ‘Sincerely, Detroit’. De plaat kan gezien worden als een cadeautje van Detroit aan de wereld.

‘Sincerely, Detroit’ is een project van de in Grand Rapids, Michigan geboren producent Apollo Brown (1980), die sinds 2003 in Detroit woont. Hij is erin geslaagd 59 (!) rappers uit de stad op 21 tracks samen te brengen. Onder de artiesten bevinden zich Detroitse grootheden als Royce da 5’9, Elzhi en Black Milk. Bijna iedereen die iets voor hiphop uit Detroit heeft betekend van de partij. Dat Eminem en Big Sean, de bekendste rappers uit de Motor City, ontbreken valt wel op.

Het mag de pret niet drukken. ‘Sincerely, Detroit’ is wat mij betreft het beste album van het jaar. De productie van Apollo Brown (zie bovenstaande foto) stelt geen seconde teleur, en uit liefde voor de hometown zetten alle rappers hun beste beentje voor.

Mijn favoriete nummers zijn:
1: Can’t Lose (Feat. Phat Kat, Royce Da 5’9, & DJ Los)
2: Jacksons (Feat. Seven The General, Nick Speed, & Big Tone)
3: Over Do It (Feat. Bronze Nazareth & Boldy James)

En dan is er ook nog die iconische coverfoto. Het kruispunt van West Fort Street en Eighth Street, iets ten westen van downtown Detroit. Ik heb er tussen 2013 en 2018 regelmatig gelopen en gefietst.

Damn, I miss you Detroit!

Zondag 8 december: Burgemeester Mike Duggan loopt averij op.

Al snel na zijn aantreden als burgemeester van Detroit wordt Mike Duggan de hemel in geprezen. Zo zet het invloedrijke webmagazine Politico hem in september 2014 op de lijst van de 50 meest interessante politieke denkers van het jaar. En enkele maanden later zwaait ook president Barack Obama tijdens een bezoek aan de opgebloeide autofabrieken in de regio Duggan lof toe. ‘Under the leadership of Mayor Mike Duggan, Detroit is charting a new course. It still faces some challenges but you’re coming back.’

Het aanpakken van het verval (blight) in Detroit vormt de hoeksteen van het beleid van Duggan. ‘We are going to roll through this city like no one has ever seen,’ belooft hij in juni 2014. Voorgangers van de burgemeester gingen ook de strijd tegen blight aan, maar van een gecoördineerde aanpak was in het verleden nauwelijks sprake. Doordat het zicht op de ware omvang van het probleem ontbrak, en iedereen maar wat aanrommelde, nam het aantal vervallen en verlaten panden – ondanks sporadische successen – continu toe.

Vlak voordat Duggan als burgemeester aantreedt, gaat het roer in de herfst van 2013 echter om. Op initiatief van president Obama en de gouverneur van Michigan, Rick Snyder, wordt de Detroit Blight Removal Task Force opgericht. De Task Force bestaat uit deelnemers uit zowel de private als particuliere sector. En de eerste taak die de groep zichzelf stelt, is het verzamelen van zoveel mogelijk informatie over alle vervallen en verlaten panden in de stad.

In de winter van 2013-2014 worden meer dan 200 mensen drie maanden lang erop uitgestuurd om duizenden percelen in Detroit te analyseren. Voor het onderzoek wordt de stad verdeeld in microhoods; genummerde buurten met een oppervlakte van ongeveer één vierkante mijl. Gewapend met een tablet moeten groepjes van drie personen van ieder perceel dat zich in het hun toegewezen gebied bevindt foto’s maken plus een serie vragen beantwoorden. De verzamelde informatie wordt vervolgens doorgestuurd naar het bedrijf Loveland Technologies.

Dit proces wordt blexting – een samenvoeging van blight en texting – genoemd. ‘As properties are surveyed, they are stored in a database and immediately visualized on a map,’ legt Jerry Paffendorf, de directeur van Loveland Technologies, uit. De resultaten van het project – door burgemeester Duggan omschreven als Star Wars wizardry – komen uiteindelijk op de site www.motorcitymapping.org terecht. De database geeft onder meer informatie over het eigendom van een perceel, of het perceel bebouwd is en – indien het bebouwd is – of het pand wordt bewoond of niet.

Het eindrapport van de Detroit Blight Removal Task Force wordt in mei 2014 gepresenteerd. Van de in totaal 380.000 percelen in Detroit blijken er bijna 85.000 in meer of minder mate onderhevig te zijn aan verval. Het gaat dan vooral om woningen, maar ook om fabrieken, winkels, kerken en duizenden stukken grond. 40.000 panden zijn niet meer te redden.

Schattingen wijzen uit dat het opruimen van al het blight rond de twee miljard dollar kost. Detroit heeft na de soepele afwikkeling van het faillissement van de stad hiervoor een reserve opgenomen van honderden miljoenen dollars. Tevens doet het een beroep op federale gelden bestemd voor gemeenschappen die getroffen zijn door de kredietcrisis. Hierdoor kan het stadsbestuur eindelijk een van de grootste problemen waar Detroit zich mee geconfronteerd ziet te lijf gaan. Blight moet op korte termijn tot het verleden behoren.

Aan het hoofd van deze enorme operatie staat sinds begin 2014 burgemeester Duggan. En niet zonder succes. De afgelopen vijf jaar zijn er al bijna 20.000 vervallen en verlaten panden gesloopt. Alleen het geld is nu wel bijna op. Om de resterende aftandse gebouwen de komende vijf jaar te kunnen te ruimen, stelde Duggan in september 2019 dan ook voor een 30-jarige obligatielening uit te geven om 250 miljoen dollar op te halen. Na een urenlange vergadering stemde op dinsdag 19 november echter zes van de negen gemeenteraadsleden tegen het plan van de burgemeester.

Het Detroitse sloopprogramma ligt al sinds 2015 onder een vergrootglas. Verschillende overheidsinstanties constateerden de afgelopen jaren onder meer dat aannemers laks omsprongen met milieuregels, het toezicht op het project niet goed geregeld was en grote bouwbedrijven werden voorgetrokken bij het binnenhalen van contracten. Maar het wegstemmen van Duggans plan is ook een teken van het afnemende vertrouwen in de burgemeester. In de lente van 2019 kwam namelijk naar buiten dat Duggan een relatie had met Dr. Sonia Hassan, voorzitter van Make Your Date, een organisatie gericht op het terugdringen van het aantal vroegtijdige geboorten in Detroit. Pikante details: de burgemeester was toen nog getrouwd (inmiddels is hij gescheiden) en Make Your Date ontving geld van het stadsbestuur.

Uit een onderzoek dat de staat Michigan startte naar mogelijke belangenverstrengeling bleek dat enkele werknemers van de gemeente mailtjes hadden verwijderd die bewaard hadden moeten worden. Het stadsbestuur werd aangeraden sancties op te leggen, maar volgens de burgemeester waren de mails niet gewist om informatie te verdoezelen, maar om jonge, onervaren werknemers te beschermen. De gemeenteraad kon zich niet in deze verklaring vinden en nam op 5 november een resolutie aan waarin Duggan met klem werd verzocht disciplinaire maatregelen te treffen. Dit legde de burgemeester echter naast zich neer. Volgens gemeenteraadslid Scott Benson heeft Duggan het verzet van het stadsbestuur dan ook over zichzelf afgeroepen. ‘I think a big part of the no vote comes down to personality,’ aldus Benson, die zelf voor het uitgeven van de obligatielening stemde. ‘There’s a personality issue … he’s going to have to sit down with council members.’

Een woordvoerder van de burgemeester verklaarde na afloop van de stemming dat het afkeuren van het obligatielening indicatief is ‘of a healthy system of checks and balances.’ En Duggan zelf geeft de strijd tegen blight nog niet op. ‘We’re going to have to slow the demolitions down, temporarily. But we are going to sit with council quickly, come up with a process that people feel good about and hopefully move forward later in the year,’ aldus de burgemeester. ‘I’m really confident that council and I can work out something that will take care of the problem.’

Wordt vervolgd.

Meer lezen?

https://www.freep.com/story/news/local/michigan/detroit/2019/11/24/detroit-city-council-rejects-duggan-blight-bond/4272197002/
https://www.detroitnews.com/story/news/local/detroit-city/2019/11/19/detroit-council-turns-down-controversial-demo-bond-plan/4237277002/

Zondag 24 november: ‘The Irishman’: indrukwekkend epos over de mysterieuze verdwijning van vakbondsleider Jimmy Hoffa.

Oude knakkers zijn het inmiddels: regisseur Martin Scorsese (77) en de legendarische acteurs Robert De Niro (76), Joe Pesci (76) en Al Pacino (79). Maar wat een voortreffelijke film heeft het kwartet met ‘The Irishman’ afgeleverd. Scorsese, de meester van de gangsterfilms (hij regisseerde ook onder meer Goodfellas, 1990; en Casino, 1995), neemt in stijl afscheid van het genre. Met een 3,5 uur durend spektakelstuk dat enkele decennia beslaat, en waarin gebeurtenissen als de moord op JFK, de Cubacrisis en Watergate het decor vormen.

De Ier uit de titel is Frank Sheeran, gespeeld door De Niro. Scorsese heeft zijn film gebaseerd op de biografie over Sheeran (die in 2003 stierf) ‘I Heard You Paint Houses’ uit 2004. ‘I Heard You Paint Houses’ is in maffia-kringen codetaal voor het vermoorden van mensen. De verf (paint) verwijst immers naar de bloedspetters die je krijgt als je een wapen op iemand leegschiet.

Veteraan Sheeran (1920) gaat na de Tweede Wereldoorlog in Philadelphia aan de slag als vrachtwagenchauffeur, maar komt al snel in contact met de georganiseerde criminaliteit in de havenstad aan de Amerikaanse Oostkust. Scorsese neemt de tijd om het verhaal van Sheeran te vertellen. Uitgebreid worden de beslissingen belicht die ertoe leiden dat hij zich ontwikkelt tot een hit guy voor de maffia. Baas Russell Bufalino – vertolkt door Pesci – neemt Sheeran uiteindelijk onder zijn hoede. We zien hier Pesci zoals we hem nog niet eerder zagen: een koele, rationele en ietwat bedeesde Don. Heel anders in ieder geval dan de ongecontroleerde heethoofden die hij speelde in Casino en Goodfellas. (Voor veel scènes is overigens gebruik gemaakt van verjongingssoftware waarmee De Niro en Pesci ‘glad zijn getrokken’).

De band tussen Sheeran en Bufalino is echter niet de belangrijkste in ‘The Irishman’. Centraal staat namelijk de vriendschap die de Ier opbouwt met de illustere vakbondsleider Jimmy Hoffa (Al Pacino). En hoe indrukwekkend De Niro en Pesci ook hun rollen vormgeven, ze worden volledig weggeblazen door de magistrale Pacino. Het zou me dan ook niks verbazen als deze rol de acteur zijn tweede Oscar oplevert (hij won in 1993 een Oscar voor zijn rol in Scent of a Woman). Pacino zet Hoffa neer als een excentrieke driftkikker die volledig vergroeid is geraakt met ‘zijn’ vakbond. Fascinerend te zien hoe hij – zonder ook maar enige concessie te doen – langzaam maar zeker zijn eigen graf graaft.

De in Indiana geboren Jimmy Hoffa verhuist in 1924 op elfjarige leeftijd met zijn familie naar Detroit. In de Motor City ontpopt de puber zich tot een natuurlijk leider die al op zijn 18e zijn eerste staking organiseert. Hoffa werkt zich daarna in rap tempo op binnen de Teamsters: een machtige vakbond die opkomt voor de belangen van truckers (vrachtwagenchauffeurs).

 

In de jaren 50 van de vorige eeuw groeit Hoffa uit tot een publiek figuur. Alleen de president zelf zou in die periode invloedrijker zijn geweest dan de vakbondsleider uit Detroit. ‘The day our trucks stop. America stops,’ aldus Hoffa in ‘The Irishman’.

Maar onomstreden is hij niet. Zo onderhoudt Hoffa banden met de georganiseerde misdaad en wordt hij in 1964 veroordeeld wegens poging tot omkoping van een jurylid. De vakbondsman verdwijnt achter de tralies en verliest tot zijn grote verdriet het voorzitterschap van de Teamsters. Wanneer hij na zijn vrijlating met man en macht probeert zijn oude functie terug te krijgen wekt Hoffa de woede van verschillende maffia-leden, die inmiddels leunen op een andere stroman.

Op 30 juli 1975 verkeert Hoffa in de veronderstelling een afspraak met twee leidinggevende figuren binnen de Detroitse maffia te hebben om de vredespijp te roken in een restaurant in de welvarende voorstad Bloomfield Township (35 kilometer ten noordwesten van downtown Detroit). Er komt echter niemand opdagen. Nadat een boze Hoffa zijn vrouw hiervan per telefoon op de hoogte heeft gesteld, zien getuigen hem in een auto met drie mannen stappen. Van de vakbondsleider wordt daarna nooit meer wat vernomen.

De mysterieuze verdwijning van Jimmy Hoffa is nooit opgelost. En meer dan 45 jaar na dato krijgt de FBI nog altijd tips binnen over de plek waar zijn lichaam te vinden zou zijn. Desalniettemin heeft Scorsese ervoor gekozen ‘The Irishman’ volledig te baseren op de biografie van Sheeran. Een volgens sommigen grote fout. Zo verscheen er in augustus een artikel op slate.com met de titel ‘The Lies of the Irishman’, waarin vraagtekens worden gezet bij de wijze waarop Hoffa volgens Sheeran is omgekomen (https://slate.com/culture/2019/08/the-irishman-scorsese-netflix-movie-true-story-lies.html). Daarnaast stond in een artikel op vanityfair.com begin november onder meer dat ‘FBI agents, prosecutors, reporters, and criminals who knew Frank Sheeran’ twijfelden aan zijn versie van de gebeurtenissen (https://www.vanityfair.com/hollywood/2019/11/the-irishman-true-story-frank-sheeran). En dan is er ook nog Dan Moldea, die de zaak al sinds het begin volgt en in 1978 het boek ‘The Hoffa Wars’ schreef. ‘It’s great filmmaking, but bad history,’ aldus Moldea over ‘The Irishman’.

Martin Scorsese lijkt Moldea en de andere critici gelijk te geven. Tijdens het afgelopen filmfestival van New York verklaarde de regisseur namelijk dat het niet de echte Frank Sheeran is die we in ‘The Irishman’ zien, maar ‘some character we all created’. ‘The story is about people living a life, a tough life, love, trust, betrayal, remorse, regret,’ aldus Scorsese.

Niets meer en niets minder.

Mijn oordeel: 9/10
Imdb.com: 8,7/10
Rottentomatoes.com: critici: 96/100, bioscoopbezoekers: 88/100
Metacritic: 94/100
Rogerebert.com: 3,5/4
Gezien: zondag 17 november 2019 (de verjaardag van Scorsese!), Filmhuis Lumen, Delft.
‘The Irishman’ is vanaf woensdag 27 november te zien op Netflix. Tot die tijd draait de film nog in een beperkt aantal bioscopen.

Meer lezen?

https://www.freep.com/story/entertainment/movies/julie-hinds/2019/11/15/irishman-controversy-jimmy-hoffa-scorsese-de-niro/4188879002/