skip to Main Content

Hieronder treft u mijn favoriete 'Off The Beaten Path'-activiteiten in Detroit aan. Enjoy!

1: Greater Grace Temple (23500 West Seven Mile Road)

Een dienst in de grootste kerk van Detroit vergeet je nooit. De dominee, Charles H. Ellis III, is een van de meest charismatische personen die ik ooit heb ontmoet. Vraag bij de receptie even of het ok is om een dienst bij te wonen.

http://www.greatergrace.org/

 

2: Woodward Dream Cruise (Woodward Avenue: vanaf Ferndale t/m Pontiac)

De Cruise vindt elke derde zaterdag van augustus ten noorden van Detroit plaats, en is een van de grootste evenementen voor liefhebbers van klassieke Amerikaanse auto’s in het land. Tienduizenden ‘hot rods’, ‘pony cars’ en ‘muscle cars’ uit de jaren 50 en 60 van de vorige eeuw rijden tijdens de Cruise in slakkengang over de acht banen brede Woodward Avenue, een van de belangrijkste doorgangswegen in grootstedelijk Detroit die van downtown Detroit tot het 35 kilometer verderop gelegen Pontiac loopt. De Cruise begint in voorstad Ferndale, waardoor de eerste 10 kilometer van Woodward Avenue, het stuk dat Detroit in een west- en eastside verdeelt, wordt overgeslagen.

http://www.woodwarddreamcruise.com/

 

3: Ongeregeldheden zomer 1967 (hoek Rosa Parks Boulevard en Clairmount Avenue)

Bijzondere plek. Hier begonnen de ongeregeldheden, eind juli 1967, waarbij meer dan 40 doden vielen en talloze gebouwen tot de grond toe afbrandden. De afgelopen jaren is het gebied wat opgeknapt.

https://eu.detroitnews.com/story/news/local/detroit-city/2017/07/20/detroit-rising-ashes/103840222/

 

4: Vrijwilligerswerk (verschillende plekken in de stad)

Er zijn genoeg mogelijkheden. Zelf heb ik de afgelopen jaren onder meer geholpen bij diverse projecten van Life Remodeled. Hun doel is binnen een week een Detroitse school en het gebied daaromheen grondig aan te pakken.

http://liferemodeled.com/

 

5: Detroit Soup (verschillende plekken in de stad)

Detroit Soup organiseert bijeenkomsten waar bezoekers geld doneren, en in ruil daarvoor wat te eten en drinken krijgen. Ondertussen presenteren enkele creatieve ondernemers hun plannen. Wie van hen de meeste stemmen van de aanwezigen ontvangt, mag het gedoneerde geld gebruiken om het eigen idee verder uit te werken. Aanrader!

https://detroitsoup.com/

 

6: Black Scroll Network History & Tours

Bijzondere rondleidingen door Detroit onder leiding van historicus Jamon Jordan.

https://www.facebook.com/BlackScrollDetroit/

 

7: Rouge Cruise en Diamond Jack ’s Rivertours (opstappen in downtown Detroit)

De ‘Friends of the Rouge’ organiseren iedere zomer een boottocht inclusief gids over de Rouge-rivier. Als alternatief kunt u ook een reguliere cruise over de Detroit-river maken met Diamond Jack’s Rivertours.

https://therouge.org/2018-rouge-cruise/

https://diamondjack.com/

 

8: Stadslandbouw (op verschillende plekken in de stad)

Ieder jaar begin augustus organiseert Keep Growing Detroit bus- en fietstochten langs verschillende stadsboerderijen en – tuinen in Detroit. Zelf een van de vele honderden stadslandbouwprojecten bezoeken (en eventueel een dagdeel meehelpen) is uiteraard ook een optie. Ga bijvoorbeeld eens langs bij de Earthworks Urban Farm (1264 Meldrum Street). Een andere interessante optie is Hantz Woodlands; een commercieel houtwinningsproject van een rijke Detroiter (rondom 9353 Amity).

http://detroitagriculture.net/

https://www.cskdetroit.org/earthworks

http://hantzfarmsdetroit.com/index.html

 

9: Highland Park Ford Plant (14522-14784 Woodward Avenue, Highland Park)

Geboorteplaats van de lopende band. De enorme fabriek staat al decennia grotendeels leeg. Op de plek waar nu een armzalig winkelcentrum staat, werden ooit T-Fords getest.

https://detroithistorical.org/learn/encyclopedia-of-detroit/ford-highland-park-plant

 

10: Detroit Wall (Alfonso Wells Memorial Playground, en dan naar het noorden richting 8 Mile Road) 

Muur die in de jaren ’40 werd opgetrokken om twee wijken in het noorden van de stad van elkaar te scheiden: de een wit, de ander zwart. Ook bijzonder: Alter Road. Deze straat vormt de grens tussen Zuidoost-Detroit (de wijk Jefferson Chalmers) en de welvarende voorstad Grosse Pointe Park. Het verschil in levensverwachting tussen de linker- en de rechterkant van Alter Road: elf jaar.

 

11: Renaissance Center (100 Renaissance Center)

Rondleiding in de blikvanger van Detroit: de wolkenkrabbers die het hoofdkantoor herbergen van autoproducent General Motors. Kan ook prima op eigen gelegenheid. Vergeet in ieder geval niet een kijkje te nemen in de ‘kelder’, waar GM de nieuwste modellen tentoonstelt. Het atrium van het gebouw is een fijne plek om een broodje te eten. En daarna natuurlijk even naar buiten voor een wandeling over de RiverWalk. Op Hart Plaza – 5 minuutjes lopen van het Renaissance Center – vindt u het standbeeld van de Franse officier die in 1701 Détroit stichtte: Antoine de la Mothe Cadillac.

http://gmrencen.com/play/

 

12: Belle Isle Beach (2 Inselruhe Avenue)

Belle Isle, een eiland in de Detroit-rivier, is de perfecte plek om een zomers dagje door te brengen. Er is onder meer een botanische tuin (het Anna Scripps Whitcomb Conservatory),  een aardig museum over de Grote Meren (het Dossin Great Lakes Museum), een indrukwekkende fontein (de James Scott Memorail Fountain), verschillende speeltuinen voor kinderen, een prima plek om de zon te zien ondergaan (Sunset Point) en – last but not least – een strand met uitzicht op downtown Detroit (Belle Isle Beach).

http://www.michigandnr.com/parksandtrails/Details.aspx?type=SPRK&id=736#map-tab

 

13: Industrieel erfgoed in de 21e eeuw (Michigan Central Station; 2001 15th Street en Packard Plant; 6199 Concord Avenue)

Het oude treinstation (Michigan Central Station) en de Packard Plant waren jarenlang de meest bekende ‘urban ruins’ van de stad. Maar beide complexen zullen de komende tijd grondig van karakter veranderen. Zo heeft de Ford Motor Company begin 2018 het Michigan Central Station, na tientallen jaren leegstand, gekocht om er de afdeling autonome en elektrische voertuigen te huisvesten. Delen van de Packard Plant worden ondertussen gerenoveerd door een ambitieuze Spaanse projectontwikkelaar.

 

14: North American International Auto Show (Cobo Center; 1 Washington Boulevard)

Vanaf 2020 zal een van de belangrijkste Amerikaanse autoshows in juni (in plaats van in januari) worden georganiseerd. Bekijk er de nieuwste modellen van verschillende grote automerken.

 

15: Detroit Public Library: Main Branch (5201 Woodward Avenue)

Tegenover het Detroit Institute of Arts. Klassiek gebouw met een indrukwekkende bovenzaal (zie onderstaande foto). Ik heb er vele uren met mijn laptop doorgebracht. De bibliotheek organiseert met enige regelmaat aardige rondleidingen.

https://detroitpubliclibrary.org/locations/main

https://detroitpubliclibrary.org/the-library-tour

 

16: Girl with the D Earring (2967 East Grand Boulevard)

Deze muurschildering is in de tweede week van september 2020 gemaakt door de in Detroit geboren en getogen kunstenaar Sydney G. James minder dan een week. Het 20 meter hoge kunstwerk op de zijgevel van een gerenoveerd gebouw is een ode aan Vermeers Meisje met de parel en doet denken aan de cover van het  feministische blad OPZIJ dat in augustus 2020 verscheen. Nice touch: het meisje in Detroit draagt als oorbel de ‘Old English D’ in plaats van een parel.

Back To Top