skip to Main Content

Zondag 29 november 2020: Verkiezingsperikelen in Michigan.

In de nacht van maandag 2 op dinsdag 3 november 2020 sluit president Donald J. Trump, net als vier jaar eerder, zijn verkiezingscampagne af met een rally op het vliegveld van Grand Rapids, een stad in het westen van Michigan. Enkele uren daarna gaan de stembureaus in de battleground state open. Ongeregeldheden doen zich die dag niet voor en van wachtrijen is nauwelijks sprake: een groot deel van de kiezers in Michigan heeft namelijk in de voorgaande periode al gestemd per post of bij een stembureau dat in de periode voor Election Day al open was.

Het door Republikeinen gedomineerde staatsparlement heeft eerder niet ingestemd met het Democratische voorstel poststemmen te tellen op het moment dat ze binnenkomen. Hierdoor bouwt Trump nadat de stembureaus om 20.00 uur zijn gesloten  snel een voorsprong van bijna 300 duizend stemmen op Joe Biden in Michigan op. In eerste instantie worden immers vooral de stemmen die zijn uitgebracht op Election Day zelf geteld. En zoals verwacht hebben relatief weinig Republikeinse kiezers gestemd per post, daartoe aangespoord door Trump, die al maanden roept dat dit gepaard gaat met fraude.

Wanneer er in Michigan na een paar uur alleen nog poststemmen geteld moeten worden, begint Biden langzaam maar zeker op Trump in te lopen. Aanhangers van de president en Republikeinse advocaten en activisten spoeden zich daarop naar een congrescentrum in Detroit waar de stemmen uit de grootste stad van Michigan (670 duizend inwoners) worden geteld. ‘Stop the count,’ wordt er onder andere gescandeerd. In het holst van de nacht gaat het tellen echter gewoon door, en op woensdag 4 november passeert Biden rond 9.30 uur Trump in Michigan.

Anderhalve dag later houdt Trump in het Witte Huis een krankzinnige toespraak (zie bovenstaande filmpje). Hij stapelt leugen op leugen en beweert onder andere Michigan gewonnen te hebben. Over Detroit zegt hij dat de stad niet de beste reputatie heeft op het gebied van ‘election integrity’. Trump zegt dat er in de Motor City sprake was van ‘hours of unexplained delay’ in het tellen van de stemmen en dat er op een gegeven moment ladingen nieuwe stemmen arriveerden: ‘Nobody knew where they came from.’

Republikeinen in Michigan wijzen op het feit dat in Detroit – een stad waar tachtig procent van de inwoners zwart is – bij 179 stembureaus het aantal stemmen niet overeenkomt met het aantal geregistreerde kiezers. Op een totaal van meer dan 200 duizend stemmen gaat het om ongeveer 400 stemmen. Opvallend is dat er in 2016 geen klachten waren terwijl er toen in 392 kiesbureaus met 900 stemmen iets mis was. Het verschil is dat waar Trump vier jaar geleden Michigan nog met 10.704 stemmen verschil won, Biden het nu aanzienlijk beter doet dan Hillary Clinton: hij krijgt in Michigan uiteindelijk ruim 150 duizend stemmen meer dan de president. Trump verliest daarnaast ook in Wisconsin, Pennsylvania, Arizona en Georgia. Al zijn ongefundeerde aantijgingen van stemfraude worden bovendien door verschillende rechtbanken verworpen.

Op dinsdag 17 november, twee weken na Election Day, vergadert de kiesraad van Wayne County over de verkiezingsresultaten. Wayne County is de bestuurslaag waar Detroit deel van uitmaakt. De kiesraad wordt er gevormd door twee Democraten en twee Republikeinen. Wegens de onregelmatigheden in Detroit weigeren de Republikeinen de resultaten in eerste instantie goed te keuren. Na grote druk van kiezers die via Zoom kunnen reageren gaan de twee toch overstag. Een dag later trekt een van de leden – na een telefoontje van Trump ontvangen te hebben – haar goedkeuring echter weer in. Maar dan is het al te laat: het laatste woord is nu aan de kiesraad van Michigan.

In Detroit stemmen uiteindelijk 240.936 kiezers op Biden (94%) en 12.889 op Trump (5%). Het is een enorm verschil, desondanks doet Trump het in vergelijking met 2016 wel wat beter: toen kreeg hij namelijk maar 3% van de stemmen en Hillary Clinton 95%. Net als in andere staten wint Biden Michigan vooral dankzij sterke steun onder hoogopgeleide kiezers in de voorsteden. Een belangrijk voorbeeld hiervan is te zien in Grosse Pointe, een groep welvarende suburbs direct ten oosten van Detroit die eveneens deel uitmaken van Wayne County. Waar Trump in 2016 Grosse Pointe nog wist te winnen van Clinton met 2,8 procentpunt verschil, komt hij dit jaar niet in de buurt bij Biden: respectievelijk 45,1 om 53,6 procent (zie onderstaande afbeelding).

Trump belt niet alleen met de leden van de kiesraad van Wayne County. Hij zoekt ook contact met Lee Chatfield en Mike Shirkey: de Republikeinse leiders van de beide kamers van het parlement van Michigan. Ze worden op vrijdag 20 november uitgenodigd op het Witte Huis. Het Democratische congreslid Dan Kildee waarschuwt de twee vooraf: ‘History will judge Speaker Chatfield & Leader Shirkey on whether they choose to acknowledge the results of the election and defend our democracy, or simply be loyal to one man.’ Na hun bezoek aan de president laten Chatfield en Shirkey weten dat Trump vroeg of er nog een mogelijkheid was om Michigan te winnen. Ze vertellen hem dat die er niet is en ze geen informatie hebben waardoor de verkiezingsresultaten nog zouden kunnen wijzigen.

De laatste hoop van Trump is nu gevestigd op een vergadering van de kiesraad van Michigan op maandag 23 november. Maar de 40-jarige advocaat Aaron Van Langevelde, een van de twee Republikeinse leden van de kiesraad, houdt zijn rug ondanks grote druk vanuit de partij recht. ‘The board’s duty today is very clear,’ zegt hij. ‘We have a duty to certify this election.’ Van Langevelde stemt samen met de twee Democratische leden van de kiesraad voor goedkeuring van de verkiezingsresultaten. En daarmee wint Biden (met 50,63 procent van de stemmen) officieel Michigan van Trump (47,85 procent).

Ander (corona)nieuws uit Detroit:
– Afgelopen week vielen er in Detroit drie coronadoden te betreuren. Het totaal aantal Detroiters dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus staat inmiddels op 1581 (25 oktober: 1548 doden, 11 oktober: 1541 doden, 27 september: 1524 doden, 13 september: 1513, 30 augustus: 1510 doden, 2 augustus: 1486 doden, 21 juni: 1428 doden, 24 mei: 1366 doden, 26 april: 1101 doden, 29 maart: 125 doden, 15 maart: 0 doden).

Bronnen:

 • The Inside Story of Michigan’s Fake Voter Fraud Scandal
  Tim Alberta www.politico.com 24/11/2020
 • Detroit had more vote errors in 2016 when Trump won Michigan by a narrow margin. He didn’t object then.
  Kayla Ruble November 23, 2020 The Washington Post
 • 3 Black Detroiters Ask U.S. Judge To Block Trump Camp From Pressuring Michigan Election Officials
  November 22, 2020 Allan Lengel www.deadlinedetroit.com
 • GOP members reverse course, vote to certify Wayne County election results
  CLARA HENDRICKSON | DETROIT FREE PRESS 20/11/2020
 • Wayne County Republican who asked to ‘rescind’ her vote certifying election results says Trump called her
  Tom Hamburger, Kayla Ruble and Tim Elfrink November 19, 2020 The Washington Post
 • How suburbanites, college grads helped Biden edge Trump in Michigan
  www.bridgemi.com November 4, 2020 Mike Wilkinson, Jonathan Oosting, Madeline Halpert
 • These 10 counties shaped Michigan’s presidential election results
  CRAIG MAUGER, CHRISTINE FERRETTI | THE DETROIT NEWS 5/11/2020
Back To Top