skip to Main Content

Zondag 29 maart 2020: Corona-hotspot Detroit

Enkele maanden geleden had nog nooit iemand gehoord van Covid-19. Maar inmiddels houdt het virus de aardbol in zijn greep. Op een ongekende wijze is de moderne samenleving op zijn kop gezet. Aandelenmarkten zijn ingestort, zorgstelsels staan onder intense druk en het maatschappelijke leven is vrijwel volledig tot stilstand gekomen. Het aantal wereldwijde besmettingen ligt inmiddels boven de 700.000.

De afgelopen week is de VS Italië en China voorbijgestreefd als land met het meeste aantal coronagevallen (135.000, versus respectievelijk 98.000 en 81.000). Het land is daarmee het nieuwe epicentrum van de coronacrisis geworden. Bijna de helft van de Amerikaanse besmettingen komt uit de staat New York. De strijd tegen het virus zal er volgens gouverneur Andrew Cuomo een van de lange adem worden: ‘It will take weeks and weeks and weeks’.

In Michigan is het aantal besmette personen de afgelopen twee weken explosief toegenomen. Waar de Great Lake State op maandag 16 maart nog slechts 53 coronagevallen telde, is dat aantal inmiddels opgelopen tot 5.486. Om verspreiding van het virus tegen te gaan, heeft gouverneur Gretchen Whitmer op maandag 23 maart een ‘stay-at-home’-order uitgevaardigd. Tot maandag 13 april dienen de inwoners van Michigan zoveel mogelijk thuis te blijven, en moeten alle niet-essentiële bedrijven de deuren te sluiten. ‘It is a dire situation right now,’ aldus Whitmer. ‘That’s why we’re calling on our residents to do their part…This is the time that we must come together as Michiganders.’ De staat heeft al flink te lijden onder de economische gevolgen van de pandemie. In de week van maandag 16 maart tot zondag 22 maart nam het aantal nieuwe aanvragen voor werkloosheidsuitkeringen met 2.100 procent toe: van 5.000 naar 108.000.

Detroit hoort samen met New York City en New Orleans tot de Amerikaanse steden waar het aantal coronagevallen het snelst groeit. Er zijn inmiddels 1.544 Detroiters besmet en 35 bezweken aan het virus. ‘At this time, the trajectory of Detroit is unfortunately even more steep than that of New York,’ zegt dokter Teena Chopra, die al meer dan 15 jaar als hoofd infectieziekten werkzaam is in het Detroit Medical Center (zie bovenstaande foto), op zaterdag 28 maart tegen persbureau AP. ‘This is off the charts.’

Onder de Detroitse coronadoden bevinden zich twee agenten van de Detroit Police Department (DPD). Politiecommissaris James Craig en 38 van zijn collega’s zijn besmet geraakt, en bijna 500 agenten van het korps (20 procent van het totaal) zitten in quarantaine. Burgemeester Mike Duggan maakt zich grote zorgen. ‘Things are bad in Detroit. When our police chief tests positive and so many officers and so many people are positive…it is bad.’

In Detroit woont net iets minder dan zeven procent van de bevolking van Michigan. Opvallend is dat de Motor City 28 procent van de coronadoden in de staat telt, en bijna 27 procent van het totaal aantal besmettingen. Deze oververtegenwoordiging is te wijten aan een reeks factoren:

1. Armoede:
Detroit is de armste stad in de VS. Ongeveer eenderde van de inwoners (en de helft van de kinderen) leeft onder de armoedegrens. ‘What you’re seeing now is when you have generations of concentrated poverty, what we call social determinants of health, that impact a place, a city like Detroit, when you have pandemics, it’s going to hit those places harder.’ aldus dokter Joneigh Khaldun, hoofd zorg bij het Michigan Department of Health and Human Services.


Relatief veel Detroiters zijn zwaarlijvig en kampen met astma, hartklachten, een hoge bloeddruk en/of diabetes. Het zijn allemaal factoren waarvan bekend is dat besmetting met het coronavirus sneller leidt tot ernstige ziekte of zelfs de dood. De stad telt tevens de nodige drugsverslaafden en dak- en thuislozen: groepen met een lage weerstand. Duizenden Detroiters hebben bovendien geen zorgverzekering of zijn onderverzekerd. Om hoge kosten te voorkomen melden zij zich soms pas bij een dokter als ze al erg ziek zijn.

Daarnaast zullen de richtlijnen rondom social distancing sommige Detroiters, die niet over internet beschikken of de media niet op de voet volgen, niet of pas laat bereikt hebben. En dus, zo meent dokter Paul Kilgore, een epidemioloog verbonden aan Wayne State University: ‘Some people may be just going about their business as usual, not really understanding the potential impact of not only the behaviors on themselves, but on their family and people around them.’

Het is voor menig Detroiter sowieso niet gemakkelijk om te voldoen aan de richtlijnen die de overheid heeft opgesteld. ‘Stay home from work if you get sick’ is bijvoorbeeld lastig als je bij ziekte niet door wordt betaald door je werkgever en er brood op de plank moet komen.

2. Bevolkingsdichtheid:
Infectieziekten verspreiden zich relatief snel in een omgeving waar mensen dicht op elkaar wonen, veel sociale relaties onderhouden en er een constante stroom van personen de gemeenschap in- en uitgaat.

3. Wantrouwen:
Detroit is de grootste zwarte stad in de VS. Decennia van institutioneel racisme hebben ertoe geleid dat een deel van de burgers de overheid en het zorgstelsel met het nodige wantrouwen bekijken.

4. Testen:
Twee weken geleden werden er in heel Michigan per dag slechts 125 testen op besmetting met het coronavirus uitgevoerd. ‘We’re largely flying blind because we don’t know which of our citizens have the disease,’ zei een wanhopige burgemeester Mike Duggan op maandag 16 maart tijdens een persconferentie op het stadhuis van Detroit. ‘The country was not prepared. There’s no doubt about it at all. Right now, we’ve got to get it fixed. We should have a lot more tools to fight this.’ Door het tekort aan testen werd er in eerste instantie gekozen vooral de ziekste en meest kwetsbare patiënten te testen.

Sinds deze week is het aantal testen flink opgevoerd. Detroiters die een verwijzing hebben van hun huisarts kunnen in het noorden van de stad gebruik maken van een drive-thru testing site. Op deze plek kunnen 70 testen per uur worden afgenomen. ‘The numbers are going to get a lot worse because we’re testing,’ aldus Duggan.

De ziekenhuizen in en rondom Detroit lopen ondertussen tegen hun grenzen aan. Er is een schrijnend tekort aan beademingsapparaten, gezichtsmaskers, handschoenen en beschermende kleding. Om ruimte vrij te maken voor de verwachte verdere toename van het aantal coronaslachtoffers zijn er al talloze patiënten overgebracht naar andere delen van de staat. Maar dit is naar verwachting niet genoeg: er wordt driftig gezocht naar plekken waar noodhospitalen kunnen worden ingericht. In een interview met het persbureau AP verklaarde dokter Teena Chopra, hoofd infectieziekten van het Detroit Medical Center, dat het ergste leed nog niet geleden is: ‘The tsunami has just started. We haven’t seen the worst of it, and it’s going to get a lot worse before it gets better.’

To be continued.

Verder:
– De North American International Auto Show die tussen 7 en 20 juni in Detroit zou worden georganiseerd is afgelast. Het congrescentrum waar de autoshow elk jaar plaatsvindt, wordt nu ingericht als een noodhospitaal met ruimte voor 900 bedden.
– Detroiters die een achterstand hebben opgelopen in het betalen van de onroerende zaakbelasting zullen de komende tijd niet uit hun woning worden gezet. Daarnaast worden huishoudens die wegens betalingsachterstanden van het water waren afgesloten weer op het waternetwerk aangesloten.
– Burgemeester Mike Duggan probeert samen met een aantal hotels in de stad ervoor te zorgen dat politieagenten, brandweerlieden en verpleegkundigen die bang zijn kwetsbare familieleden te besmetten, tot de coronacrisis voorbij is de beschikking krijgen over een hotelkamer.
– Detroit is de belangrijkste grensovergang tussen de VS en Canada. Vanaf woensdag 18 maart is de grens gesloten voor ‘all non-essential travel’.
– De drie grote autoproducenten uit Detroit – General Motors, Ford en Fiat-Chrysler – hebben omwille van de ingestorte vraag naar auto’s, verstoringen in de productieketen en de angst van personeel om besmet te raken met het coronavirus de productie van auto’s gestaakt. Sommige fabrieken zijn overgeschakeld op de productie van zaken als beademingsapparaten.
– De duizenden dak- en thuislozen in Detroit hebben van burgemeester Mike Duggan de toezegging gekregen dat er voor ieder van hen een opvangplek is.

Meer lezen?

https://www.metrotimes.com/news-hits/archives/2020/03/26/coronavirus-outbreak-to-get-much-worse-before-it-gets-better-michigan-officials-warn

https://www.freep.com/story/money/cars/detroit-auto-show/2020/03/28/coronavirus-detroit-auto-show-canceled-tcf-center-hospital/2934331001/

https://www.freep.com/story/news/health/2020/03/25/coronavirus-covid-19-beaumont-hospitals-pandemic-worst-nightmare/5081204002/

https://www.mlive.com/public-interest/2020/03/michigan-has-become-a-us-epicenter-for-coronavirus-why.html

https://www.huffpost.com/entry/detroit-coronavirus-hotspot_n_5e7e7e2ac5b6cb9dc1a05f33

https://www.freep.com/story/news/health/2020/03/26/michigan-detroit-coronavirus-testing-covid-19/2914611001/

https://www.freep.com/story/news/local/michigan/detroit/2020/03/16/detroit-mayor-faults-feds-coronavirus/5064786002/

https://www.detroitnews.com/story/news/local/detroit-city/2020/03/16/duggan-coronavirus-federal-government-detroit/5064036002/

https://www.detroitnews.com/story/news/local/detroit-city/2020/03/28/duggan-speaks-pence-arrange-hotels-detroit-first-responders/2933039001/

https://www.detroitnews.com/story/news/local/michigan/2020/03/22/state-more-than-108-k-unemployment-claims-5-days/2895766001/

https://www.freep.com/story/news/local/michigan/wayne/2020/03/19/coronavirus-covid-19-homeless-facility/2880107001/

https://www.freep.com/story/news/local/michigan/2020/03/18/us-canada-border-closed-coronavirus/2863048001/

https://www.detroitnews.com/story/business/autos/2020/03/18/coronavirus-disrupts-united-states-auto-manufacturing/2863150001/

Back To Top