skip to Main Content

Zondag 26 april 2020: Arsenal of Health.

Op 29 december 1940 spreekt president Franklin Delano Roosevelt via de radio het Amerikaanse volk toe. Ruim een jaar voordat de VS de oorlog verklaart aan Japan, Duitsland en Italië, roept de president de industriële sector op de militaire productie drastisch te verhogen: ‘We must have more ships, more guns, more planes – more of everything.’ In Detroit schakelen de autofabrieken daarop razendsnel over op de massaproductie van oorlogstuig. Lopende banden worden stilgelegd, machines vervangen en vloeren verstevigd.

In de strijd tegen de asmogendheden is Detroit voor de geallieerden van essentieel belang. De Motor City is verantwoordelijk voor het leeuwendeel van de Amerikaanse oorlogsproductie en wordt door president Roosevelt omschreven als de ‘Arsenal of Democracy’. De auto-industrie sleept gedurende de oorlog voor miljarden aan overheidsorders binnen. Uit Detroit komt bijvoorbeeld 92 procent van het aantal militaire voertuigen, 87 procent van het aantal vliegtuigen, 85 procent van het aantal helmen, 56 procent van het aantal tanks en 47 procent van het aantal machinegeweren.

De oorlogsproductie doet de stad na de crisis van de jaren dertig weer opleven. ‘This mammoth mass-production machine has a whole new tempo, a grim, new purpose,’ tekent schrijver en journalist Hal Borland in maart 1941 op. ‘Smoke rises from a thousand stacks. Buses and trolley cars are jammed. Parking yards around factories and back-alley machine shops are packed with workers’ cars. Builders’ trucks rumble through the streets. Out on the fringes of towns and cities the bright lumber and gleaming paints of new houses, built and building, catch the eye. Detroit is busier than it has been for years, and the wheels are speeding up.’

80 jaar na de befaamde toespraak van Roosevelt spelen de Detroitse autoproducenten in tijden van (corona)crisis opnieuw een belangrijke rol. Uit zorgen voor de veiligheid van het personeel sloten General Motors (GM), Ford en Fiat Chrysler in maart nog hun fabrieken in de VS. Maar inmiddels worden alweer voorbereidingen getroffen om de productie van auto’s op te starten. Ondertussen hebben de drie ondernemingen de afgelopen weken in grote hoeveelheden schaarse medische zaken als gezichtsmaskers, mondkapjes, beschermende pakken en beademingsapparaten gemaakt. In een verwijzing naar de inzet van de Big Three tijdens de Tweede Wereldoorlog, wordt er door sommige historici dan ook al gesproken over Detroit als de ‘Arsenal of Health’.

In Detroit zijn tot op heden 922 mensen aan de gevolgen van het coronavirus overleden (twee weken geleden: 366, vier weken geleden: 35, zes weken geleden: 0). Covid-19 slaat vooral in verpleeghuizen toe: een kwart van het personeel en de bewoners zou er al besmet geraakt zijn. Ondanks deze dramatische cijfers had burgemeester Mike Duggan tijdens een persconferentie op vrijdag 24 april ook positief nieuws te melden. De tien voorgaande dagen was het aantal in het ziekenhuis opgenomen coronagevallen namelijk met 24 procent afgenomen, en het aantal covid-19-patiënten die aan een beademingsapparaat lagen met 29 procent. In een noodhospitaal dat enkele weken eerder door het leger in het congrescentrum van de stad was opgebouwd, en dat 1.000 bedden telt, liggen slechts 14 mensen.

De ziekenhuizen in en rondom Detroit verkeren wel in financiële problemen. Door de coronacrisis zijn niet alleen de kosten flink opgelopen, maar ook de opbrengsten afgenomen omdat een groot deel van de overige zorg is weggevallen. Beaumont Health, een ziekenhuisketen met acht vestigingen in de voorsteden van Detroit, kondigde daarom deze week aan bijna 450 arbeidsplekken te schrappen en 2.000 personeelsleden met ontbetaald verlof naar huis te sturen. Daarnaast zullen directieleden tussen de 45 en 70 procent van hun salaris inleveren. Het Henry Ford Health heeft na een verlies van 43 miljoen dollar in de maand maart vergelijkbare maatregelen getroffen. De ziekenhuisketen met vijf vestigingen in Detroit stuurde 2.800 van de bijna 32.000 werknemers met onbetaald verlof en verlaagde de topsalarissen met 10 tot 15 procent.

Nu het aantal coronaslachtoffers in de ziekenhuizen afneemt, starten het Beaumont Health en het Henry Ford Health langzaam de reguliere zorg weer op. Van herstelde coronapatiënten die uit het Henry Ford Hospital – een enorm complex gelegen op enkele minuten lopen van het Motown Museum (zie bovenstaande foto) – worden ontslagen, neemt het personeel op een bijzondere manier afscheid. Ze vormen een erehaag voor genezenverklaarde Detroiters die het ziekenhuis verlaten, en klappen voor hen terwijl op de achtergrond het nummer ‘Don’t Stop Believin’ van de rockband Journey klinkt (zie de onderstaande video).

Ook in Detroit worden de mensen in de zorg als helden beschouwd. Rapper Eminem toonde afgelopen week zijn dankbaarheid voor hun inzet door honderden maaltijden bij verschillende ziekenhuizen in de stad af te leveren. Eerder waren dokters, verplegers en ander zorgpersoneel al getrakteerd op een muzikaal cadeautje. Het Detroit Youth Choir, vorig seizoen een van de finalisten van de populaire tv-show ‘America’s Got Talent’, en verschillende (oud-)spelers van de Detroit Pistons zongen voor hen het lied ‘Stand By Me’ (zie de onderstaande video).

 

Ander coronanieuws:
– Gouverneur Gretchen Whitmer heeft de al eerder afgekondigde stay-at-home order voor de staat Michigan verlengd tot 15 mei. Sommige niet-essentiële bedrijven als fietswinkels en tuincentra mogen hun deuren wel weer openen en er mag ook weer gegolfd en gevaren worden.
– Burgemeester Mike Duggan heeft de wens uitgesproken alle Detroiters te testen op het coronavirus. Hij hoopt de komende tijd de testcapaciteit op te kunnen voeren to 1.500 per dag.
– Meer dan een kwart van de beroepsbevolking in Michigan zit inmiddels zonder baan. Het normale uitkeringsbedrag van 362 dollar per week wordt door de federale overheid vier maanden lang met 600 dollar opgehoogd.
– Wayne State University verwacht niet dat studenten in de herfst terug kunnen keren naar de campus in midtown Detroit.
– 50.000 Detroitse scholieren zullen de komende periode een laptop met gratis internet ontvangen om in ieder geval tot de zomer onderwijs op afstand te kunnen volgen.

Bronnen:
– Ford expands making medical products, tags two Michigan plants
Jamie L. LaReau Detroit Free Press Apr 13, 2020
– Detroit’s auto industry steps up against COVID-19
Breana Noble and Kalea Hall The Detroit News Apr 6, 2020
– Detroit says COVID-19 infection rate at 26% in city’s nursing homes as testing continues
Elisha Anderson and Christina Hall Detroit Free Press Apr 21, 2020
– Beaumont to lay off nearly 2,500, eliminate 450 jobs due to COVID-19
Charles E. Ramirez The Detroit News Apr 21, 2020
– Henry Ford Health to furlough 2,800 employees amid COVID-19 losses
Beth LeBlanc The Detroit News Apr 22, 2020
– Henry Ford Health restarting surgical procedures for non-COVID patients
Karen Bouffard The Detroit News Apr 16, 2020
– ‘Don’t Stop Believin” becomes battle cry for Detroit’s COVID-19 patients
Kim Kozlowski The Detroit News Apr 13, 2020
– Eminem serves up Mom’s Spaghetti to Henry Ford, DMC workers
Adam Graham The Detroit News Apr 22, 2020
– Gov. Whitmer extends Michigan stay home order to May 15, allows some businesses to reopen, Kathleen Gray and Todd Spangler Detroit Free Press Apr 24, 2020
– More than a quarter of Michigan’s workforce has filed unemployment claims
Frank Witsil Detroit Free Press Apr 14, 2020
– Detroit students to get 50,000 laptops and free internet service
John Wisely Detroit Free Press Apr 23, 2020

Back To Top