skip to Main Content

Zondag 21 maart 2021: Twee stadions in tijden van corona.

Afgelopen woensdag stierf er in Michigan voor het eerst sinds augustus vorig jaar geen enkele persoon aan de gevolgen van het coronavirus. En twee dagen later meldde Gouverneur Gretchen Whitmer (D) nog meer goed nieuws: stadions in de staat mogen vanaf april weer twintig procent van het maximaal aantal toeschouwers binnenlaten. De Detroit Tigers kunnen hierdoor over enkele weken achtduizend fans ontvangen bij de eerste thuiswedstrijd van het seizoen; oftewel Opening Day. Na een jaar zonder publiek gespeeld te hebben is het professionele honkbalteam van Detroit er klaar voor, zo blijkt ook uit het onderstaande filmpje.

 

Maar het is niet allemaal rozengeur en maneschijn. Sinds half februari stijgt het aantal dagelijkse nieuwe coronagevallen in Michigan namelijk weer. De Britse variant van het virus grijpt snel om zich heen en ook de Zuid-Afrikaanse versie is al opgedoken. In vier weken tijd is het percentage positieve testen in de staat toegenomen van 3,4 naar 6,2 procent. ‘This uptick in numbers is serious, and we all have to take this seriously,’ zei gouverneur Whitmer dan ook tijdens een recente persconferentie. ‘We are so close.’ Dat Whitmer juist nu er een nieuwe golf Michigan dreigt te overspoelen de coronarestricties versoepelt, trok vervolgens de aandacht van de befaamde dokter, en hoofd van het National Institute of Allergy and Infectious Diseases, Anthony Fauci. ‘She’s a really good governor. I think she’s done some really good things,’ verklaarde hij afgelopen week op CNN. ‘But I am telling them, “Just hold off for a bit”.’

Vooral onder jongere Michiganders is het aantal besmettingen met covid-19 de laatste tijd fors gestegen. De versoepelingen die Whitmer heeft aangekondigd worden daarom gekoppeld aan de verplichting voor sporters onder de 18 jaar zich wekelijks te testen. Daarnaast blijft men ook vol inzetten op het zo snel mogelijk vaccineren. Afgelopen vrijdag bereikte de VS een belangrijke mijlpaal met het zetten van de honderdmiljoenste prik. In Michigan zijn er tot op heden meer dan drie miljoen vaccinaties toegediend. Ongeveer 25 procent van de Michiganders heeft inmiddels een of meerdere prikken ontvangen. Ditzelfde percentage ligt in Detroit zo’n tien procentpunt lager, maar de komende tijd zal het tempo er flink worden opgeschroefd door het stadion van de Detroit Lions in downtown Detroit, Ford Field, in te richten als mass vaccination center.

‘Today we are announcing the most important event we have ever hosted,’ zei directeur van de Detroit Lions, Rod Wood, afgelopen donderdag. ‘Over the next eight weeks, Ford Field will become not just the home of the Detroit Lions, not just one of America’s great concert venues and entertainment venues, but will be transformed into Michigan’s largest on-site inoculation clinic.’ Vanaf woensdag 24 maart zullen er in het stadion iedere dag van 8 tot 20.30 uur vijfduizend prikken worden gezet. Daarnaast zullen speciale mobiele klinieken dagelijks duizend vaccinaties toedienen bij personen in de stad die niet op eigen gelegenheid naar Ford Field kunnen komen. Tot maandag 5 april kunnen Detroiters van 50 jaar en ouder, en iedereen die 16 of ouder is en onderliggende gezondheidsproblemen heeft, een afspraak maken. Daarna kunnen ook alle andere Detroiters van 16 jaar of ouder zich laten prikken.

 

Ander (corona)nieuws uit Detroit:
– Afgelopen week vielen er in Detroit vier coronadoden te betreuren. Het totaal aantal Detroiters dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus staat inmiddels op 1870 (7 maart 2021: 1863 doden, 7 februari 2021: 1816, 10 januari 2021: 1736, 13 december 2020: 1633, 25 oktober 2020: 1548 doden, 13 september 2020: 1513, 21 juni 2020: 1428 doden, 24 mei 2020: 1366 doden, 26 april 2020: 1101 doden, 29 maart 2020: 125 doden, 15 maart 2020: 0 doden).
– Het bekendste hotel van Detroit, het Westin Book Cadillac, balanceert op de rand van de afgrond na het staken van de betalingsverplichtingen op een schuld van vele tientallen miljoenen dollars. Het Westin Book Cadillac werd gebouwd in 1924 en beleefde succesvolle jaren tot Detroit in het midden van de vorige eeuw in een vicieuze cirkel terechtkwam. Aan het begin van de jaren tachtig sloot het hotel met meer dan 450 kamers de deuren, om in 2008 na een renovatie die 200 miljoen dollar had gekost weer open te gaan. De jaren daarna profiteerde het Westin Book Cadillac van de opleving van downtown Detroit, totdat de coronapandemie in 2020 roet in het eten gooide.

 

Bronnen:

 • Michigan eases outdoor stadium capacity restrictions; Comerica Park can host 8,200 fans DAVE BOUCHER , KRISTEN JORDAN SHAMUS | Detroit Free Press 19/3/2021
 • Medical exec Khaldun: Michigan still ‘at risk’ despite vaccinations
  CRAIG MAUGER | The Detroit News 17/3/2021
 • Detroit’s Ford Field begins vaccine clinic transformation: What it’s like inside
  KRISTEN JORDAN SHAMUS , CHRISTINA HALL | Detroit Free Press 18/3/2021
 • Ford Field to distribute more than 300K doses of Pfizer, Johnson & Johnson vaccines
  SARAH RAHAL | The Detroit News 18/3/2021
 • Westin Book Cadillac facing foreclosure amid lengthening pandemic
  CANDICE WILLIAMS | The Detroit News 16/3/2021
Back To Top