skip to Main Content

Zondag 21 juni: Malice Green: Say His Name!

Het gebruik van buitensporig geweld door de politie tegen zwarte Amerikanen kent een lange geschiedenis. Amadou Diallo, Oscar Grant, Michael Brown, Freddie Gray, Laquan McDonald, Walter Scott, Tamir Rice, Aiyana Jones, Eric Garner, Breonna Taylor, Philando Castile en George Floyd. Het zijn de namen die in het collectieve geheugen van de zwarte gemeenschap gegrift staan. Maar deze lijst is verre van compleet. Er zijn namelijk talloze zwarte slachtoffers van politiegeweld waarvan de verhalen minder bekend zijn. Dat geldt bijvoorbeeld ook voor Malice Green (zie onderstaande foto) uit Detroit.

Op 5 november 1992 wordt de 25-jarige Malice Green vlakbij een drugspand in het westen van Detroit (zie onderstaande foto, het gebouw is jaren geleden gesloopt) in zijn auto door twee witte agenten aangehouden. Wanneer de politiemannen Green om zijn rijbewijs vragen, begint hij in een kastje te rommelen en pakt wat van de grond. Vervolgens ontstaat er een worsteling waarna de agenten met zaklampen op hem inslaan. Green krijgt een beroerte en overlijdt op weg naar het ziekenhuis.

De twee agenten, Walter Budzyn en Larry Nevers, worden opgepakt en vervolgd voor doodslag. Veel zwarte Detroiters schrijven de dood van Green toe aan frustraties bij het duo over het feit dat ze al bijna twee decennia moeten dienen onder burgemeester Coleman Young, de zwarte burgemeester van Detroit die al jaren bezig was het politiekorps diverser te maken. ‘When they saw Malice Green, they saw Coleman Young and tried their best to beat his brains out,’ aldus de zwarte dominee Charles G. Adams in zijn column in de Michigan Chronicle. De burgemeester zelf verklaart op tv ‘that Green was literally murdered by police.’

Het proces tegen de twee agenten verdeelt grootstedelijk Detroit als vanouds in twee kampen. In tegenstelling tot een groot deel van de zwarte gemeenschap, zijn veel witten namelijk van mening dat Budzyn en Nevers worden opgeofferd om ongeregeldheden te voorkomen. De verdediging probeert nog de zaak te redden door twijfel over de persoonlijke omstandigheden van Green te zaaien. Maar zijn weduwe moet hier niets van weten: ‘It is time for the world to see through the excuses and face the truth – being black, unemployed and having used drugs did not kill Malice. Mr. Budzyn and Mr. Nevers killed my husband.’ Het juridisch team dat de politiemannen bijstaat, probeert tevens het proces te verplaatsen naar een plek waar een minder vijandige (lees: meer witte) jury kan worden samengesteld. Dit mislukt echter, waarna Budzyn en Nevers in augustus 1993 schuldig worden bevonden.

Na afloop klaagt het enige witte lid van de jury dat hij door de andere juryleden onder druk is gezet. Hij belt zelfs naar een radiozender om de verdediging zijn excuses aan te bieden. Beroepsprocedures nemen vervolgens jaren in beslag en er vinden meerdere herzieningen van het oorspronkelijke vonnis plaats.

Afgelopen vrijdag, op 19 juni, oftewel Juneteenth: de dag waarop ieder jaar het einde van de slavernij in de VS wordt gevierd, onthulde kunstenares Sydney G. James een muurschildering ter herinnering aan Malice Green. Dit Malice Green Mural Monument bevindt zich in het oosten van Detroit, op de grens met Hamtramck. Het adres is 16065 Hamilton Avenue.

Ander (corona)nieuws uit Detroit:
– Uit cijfers van het Johns Hopkins Coronavirus Resource Center blijkt dat Michigan in de eerste week van juni de enige staat in de VS was waar het aantal besmettingen met covid-19 met 50% afnam (zie bovenstaand plaatje).
– Het aantal Detroiters dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus staat inmiddels op 1428 (7 juni: 1398 doden, 24 mei: 1366 doden, 10 mei: 1283 doden, 26 apri: 1101 doden, 12 april: 674 doden, 29 maart: 125 doden, 15 maart: 0 doden).
– Governeur Gretchen Whitmer heeft de noodtoestand afgelopen donderdag verlengd tot 16 juli. ‘The aggressive measures we took at the start of the COVID-19 pandemic have worked to flatten the curve, but there is still more to be done to prevent a second wave,’ aldus de Democratische politica in een verklaring. Whitmer ligt al een tijd onder vuur van Republikeinen in Michigan die vinden dat ze de teugels moet laten vieren. Via het gerecht proberen ze nu de noodtoestand ongeldig te laten verklaren. Onderzoekers van Imperial College London en Oxford University menen echter dat er door Whitmers maatregelen tienduizenden levens zijn gered.

Bronnen:

  • Whitmer extends Michigan’s state of emergency through July 16
    Beth LeBlanc The Detroit News Jun 18, 2020
  • COVID-19 modeling site: Michigan one of three states ‘on track to contain’ virus
    Craig Mauger The Detroit News Jun 17, 2020
Back To Top