skip to Main Content

Zondag 17 maart: #SOTC313. Oftewel: de State of the City in de three-one-three.

In veel Amerikaanse steden is het gebruikelijk dat de burgemeester ieder jaar een toespraak geeft waarin verantwoording aan de kiezers wordt afgelegd en de plannen voor de toekomst worden toegelicht.

Op dinsdag 5 maart 2019 gaf Mike Duggan, burgemeester van Detroit sinds 2014, zijn zesde State of The City-toespraak. In een school in het oosten van de stad stak de Democraat voor enkele honderden genodigden een optimistisch verhaal van iets minder dan een uur af. Een van zijn belangrijkste mededelingen: Detroit stevent voor het derde jaar op rij af op een evenwichtige begroting, waardoor het toezicht door de staat Michigan, zoals dat na het faillissement van de stad was ingesteld, komt te vervallen.

Duggan (60) ging in zijn speech ook uitgebreid in op de sterk verbeterde situatie op de lokale huizenmarkt. Het aantal verstrekte hypotheken is de laatste jaren explosief toegenomen en projectontwikkelaars bouwen honderden nieuwe woningeenheden in de stad. Over de gestegen huizenprijzen in Detroit schreef ik enkele weken geleden al. Zie: https://www.detroithetboek.nl/zondag-3-maart-house-prices-on-the-rise/

Aandacht was er tevens voor de fors gedaalde werkloosheid: van 28,4 procent in juni 2009 naar vijf procent eind 2018. De afgelopen jaren hebben onder meer Microsoft, Google, LinkedIn, Ally, Fifth Third Bank en Chemical Bank zich in de Motor City gevestigd. En recentelijk heeft Fiat-Chrysler bekendgemaakt een nieuwe fabriek voor de productie van de Jeep te bouwen in het oosten van de stad. De Ford Motor Company zal in de nabije toekomst ook een bijdrage aan de werkgelegenheid leveren: begin 2018 maakte de autoproducent namelijk bekend de afdeling elektrische en autonome auto’s te verplaatsen naar het Michigan Central Station. Dit treinstation stond meer dan 30 jaar leeg en was tot voor kort het meest iconische symbool van het verval van de stad

‘Detroit will be a city committed to creating job opportunities for everyone,’ zette burgemeester Duggan zijn visie voor de toekomst van de stad verder uiteen. Hij gaf aan onder meer 4,5 miljoen dollar vrij te willen maken om Detroiters via trainingen klaar te stomen voor de arbeidsmarkt (zie www.detroitatwork.com). Verder zal Detroit Promise, een programma waarmee de vervolgopleiding wordt vergoed van leerlingen die een diploma halen aan een publieke middelbare school in de stad, worden uitgebreid. Een ander speerpunt van het stadsbestuur is Detroiters met een strafblad een tweede kans te bieden. Voor kleine ondernemers is er bovendien het programma Motor City Match (MCM), waarbij ieder kwartaal 500.000 dollars aan subsidies wordt verdeeld over 10 start-ups. Duggan vertelde dat er mede dankzij MCM al 53 nieuwe bedrijven in de stad zijn geopend en er binnenkort nog tientallen bij zullen komen.

Volgens de burgemeester zullen alle leegstaande panden in de stad eind 2019 zijn gesloopt, gerenoveerd, verkocht of dichtgetimmerd. Sinds het aantreden van Duggan in 2014 zijn er al 17.000 woningen gesloopt, 16.000 dichtgetimmerd en 5.500 gerenoveerd en verkocht.

Hoewel de burgemeester positief was over de toekomst van Detroit, maakte hij ook enkele kanttekeningen. Zo heeft de stad nog steeds het hoogste werkloosheidspercentage van het land, alsmede het hoogste percentage inwoners dat onder de armoedegrens zit. En ondanks een afname van het aantal moorden sinds 2013 met 32 procent is Detroit nog altijd een van de meest gewelddadige steden van het land. Duggan: ‘We have to do more to keep our community safe.’ Hiertoe zal het politiekorps worden uitgebreid met 70 nieuwe agenten en wordt er tevens een fijnmazig stelsel van cameratoezicht opgetuigd.

Meer lezen:

https://www.detroitnews.com/story/news/local/detroit-city/2019/03/05/duggan-state-of-city-address-detroit/3034784002/
https://eu.freep.com/story/news/local/michigan/detroit/2019/03/05/detroit-state-of-the-city/3067191002/

Back To Top