skip to Main Content

Zondag 15 maart 2020: Corona in Detroit, Michigan.

Op woensdag 8 januari meldt de Washington Post de uitbraak van een ‘unidentified and possibly new viral disease in central China’. Verschillende landen in Azië beginnen reizigers uit China te scannen op tekenen van ‘fever or other pneumonia-like symptoms that may indicate a new disease possibly linked to a wild animal market in Wuhan’.

Twee maanden later heeft het coronavirus zich over bijna de gehele wereld verspreid. Op zondag 15 maart zijn er in totaal al ongeveer 160.000 mensen besmet geraakt. Het aantal doden ligt rond de 6.000.

China telt verreweg de meeste besmettingen: 80.000 personen. Maar het land waar COVID-19 waarschijnlijk ergens in november 2019 voor het eerst de kop opstak, lijkt de zaak – dankzij extreme maatregelen – inmiddels onder controle te hebben. Europa is nu het epicentrum van de uitbraak.

Ook in de VS grijpt het virus om zich heen. Na eerder de uitbraak nog te hebben gebagatelliseerd, heeft president Donald Trump op vrijdag 13 maart de noodtoestand uitgeroepen. Het wereldwijde vliegverkeer is vrijwel stilgevallen en de invloed van COVID-19 op het openbare leven is overal merkbaar.

De staat Michigan meldt op zaterdagavond 14 maart 33 gevallen van besmettingen met het coronavirus. Omdat er nauwelijks wordt getest, ligt het aantal daadwerkelijke gevallen echter veel hoger. Detroit telt op dat moment minimaal twee personen die dragers zijn van COVID-19. Een van hen is docent op een school in het noordoosten van de stad.

De focus van de gouverneur van Michigan en het stadsbestuur van Detroit is erop gericht de verspreiding van het virus te vertragen, en alle inwoners te beschermen. Burgemeester Mike Duggan en zijn team zijn, in samenspraak met de federale overheid, druk bezig ‘drive-through test centers’ in te richten. Doel is zo snel mogelijk besmette personen te identificeren. Duggan: ‘Because we can’t treat people until we know who they are.’

In de hele staat zijn bijeenkomsten van 250 of meer personen verboden. Alle grote sportwedstrijden zijn afgelast, gevangenissen staan geen bezoek meer toe en restaurants, hotels en casino’s laten slechts beperkt mensen binnen. De meeste bedrijven in de omgeving van Detroit – waaronder de drie grote autoproducenten General Motors, Ford en Fiat Chrysler – moedigen werknemers aan zoveel mogelijk thuis te werken. Ouderen (60+) wordt afgeraden zich buiten te begeven.


De scholen in Michigan zijn tot minstens maandag 6 april gesloten. Het is de bedoeling dat leerlingen ‘onderwijs op afstand’ krijgen, maar de vrees is dat met name kinderen uit arme gezinnen zonder toegang tot (snel) internet hierdoor nog verder op achterstand komen te staan. Jongeren uit Detroit kunnen vanaf woensdag 18 maart nog wel twee keer per dag een ‘grab-and-go’ ontbijt en lunch afhalen bij de ingang van hun school. ‘We advocate and care for our students and families beyond the classroom, especially in times of crisis. This is the moment to show that our work goes beyond rhetoric,’ aldus Nikolai Vitti, hoofd van de Detroit Public Schools and Community District (DPSCD).

Larry Alexander, CEO van het Detroit Metro Convention & Visitors Bureau, ziet ondertussen donkere wolken zich samenpakken boven de horizon. ‘Prior to mid-April, 16 meetings, conventions and sports groups have cancelled at 12 locations throughout the region, representing more than 260,000 attendees,110,000 total hotel room nights and $148 million in direct visitor spending.’ En daar komen dan ook nog de gevolgen van de, zeer waarschijnlijke, wereldwijde economische crisis overheen.

Detroit is de afgelopen jaren uit een diep dal geklommen. Maar nu moet de stad zich gaan opmaken voor een forse tik. De toekomst zal leren of de Motor City hier, twaalf jaar na de kredietcrisis, op een redelijke wijze weerstand aan kan bieden. Steun kunnen de inwoners de komende tijd in ieder geval ontlenen aan het motto van de stad: ‘Speramus meliora; resurget cineribus’ (We hopen op betere tijden. Het zal herrijzen uit de as’).

Meer lezen?

https://www.freep.com/story/news/2020/03/14/coronavirus-covid-19-detroit-economy/5045558002/

https://eu.freep.com/story/news/2020/03/14/coronavirus-covid-19-detroit-economy/5045558002/

https://www.detroitnews.com/story/news/local/detroit-city/2020/03/13/duggan-promises-detroit-seeks-ramp-up-covid-19-testing/5046486002/

Back To Top