skip to Main Content

Zondag 11 oktober: Battleground Detroit, Michigan.

Over iets meer dan drie weken, op dinsdag 3 november 2020, is het Election Day in de VS. Vier jaar geleden kreeg Hillary Clinton in totaal bijna drie miljoen stemmen meer dan Donald Trump. Toch verloor zij de verkiezingen, omdat in het Amerikaanse kiesstelsel niet de popular vote doorslaggevend is, maar het electoral college. Elke staat levert de presidentskandidaat met de meeste stemmen een aantal kiesmannen op, en omdat Trump in 2016 in Michigan, Pennsylvania en Wisconsin met een miniem verschil won – nog geen 80.000 stemmen op een totaal van bijna 14 miljoen – kon hij de meerderheid van het aantal kiesmannen behalen, zonder landelijk gezien de meeste kiezers achter zich te krijgen.

In 2020 is Michigan opnieuw een belangrijke battleground state. Barack Obama won de staat in 2008 met een verschil van zestien procentpunt. En acht jaar later stond Clinton op de verkiezingsdag in een gemiddelde van alle peilingen nog bijna vier procentpunt voor op Trump. Sinds George H.W. Bush in 1988 was het bovendien geen enkele Republikeinse presidentskandidaat meer gelukt Michigan te winnen. Maar in 2016 verraste Trump vriend en vijand door Clinton met een marge van 0,23 procentpunt (10.704 stemmen) te verslaan.

Trump won Michigan (zie bovenstaande kaart, grootstedelijk Detroit in het zuidoosten) vier jaar geleden mede door in te spelen op de onvrede en het ressentiment dat er in voormalige linkse arbeidersbolwerken heerste over de negatieve gevolgen van de-industrialisatie en globalisering. Hij was authentiek, sprak klare taal en kegelde tot genoegen van kiezers die zich al lange tijd niet meer gehoord voelden menig heilig huisje omver. In Michigan resulteerde dit buiten de steden in een onverwacht grote steun onder witte laagopgeleide kiezers. Maar voor Trumps zege in de staat was het net zo belangrijk dat het opkomstpercentage onder zwarte stemmers in Detroit scherp afnam. In 2012 kreeg Obama in de Motor City nog ruim 275.000 stemmen meer dan de Republikeinse presidentskandidaat Mitt Romney: 281.743 (97,51 procent) om 6.019 (2,08 procent). Vier jaar later was dit overschot echter gedaald tot 227.189: 234.871 stemmen voor Clinton (94,95 procent) en 7.682 voor Trump (3,11 procent). Ten opzichte van 2012 een verschuiving van bijna 50.000 stemmen in het voordeel van de Republikeinen. Nogmaals: Clinton verloor Michigan  met 10.704 stemmen verschil.

Naast het feit dat Clinton nu eenmaal geen Obama was, speelde hierbij ook de continue stroom aan desinformatie van de Trump-campagne en de Russen op sociale media een rol. Zwarte Amerikanen in Detroit werden in de periode voorafgaand aan de verkiezingen van 2016 op Facebook bijvoorbeeld overspoeld met berichten en advertenties waarin Clintons oude, harde standpunten over criminaliteit werden uitvergroot.

Op het moment van schrijven (zondag 11 oktober 2020) staat Joe Biden in Michigan op de toonaangevende site www.realclearpolitics.com in een gemiddelde van alle peilingen zes procentpunt voor op Donald Trump. Maar de slag om Detroit en de Great Lake State is nog niet gestreden. En net als in 2016 wordt daarbij alles uit de kast getrokken. Dat blijkt wel uit de voorgeleiding afgelopen donderdag van Jack Burkman (54) en Jacob Wohl (22): twee notoire conservatieve onruststokers. Burkman en Wohl (zie bovenstaande foto) worden ervan verdacht in Michigan 85.000 voornamelijk zwarte kiezers, waarvan 12.000 uit Detroit, te hebben bestookt met zogenaamde robocalls (geautomatiseerde spamtelefoontjes). Mensen die de telefoon opnamen kregen te horen dat hun persoonlijke gegevens zouden worden doorgespeeld aan schuldeisers en de politie als ze zouden stemmen per post. Doel was hen te ontmoedigen te gaan stemmen.

Burkman en Wohl worden aangeklaagd voor het overtreden van de kieswet en kunnen als ze worden veroordeeld een gevangenisstraf van maximaal twaalf jaar opgelegd krijgen. ‘These are gentlemen that make a mockery out of our system of government,’ aldus officier van justitie Richard Cunningham. ‘I think it’s very important to send a message that what is fundamental in our system is the right for everyone to participate in an election, and an attempt to deter people from doing so will not be tolerated.’ Scott Grabel, Wohls advocaat, noemt de zaak belachelijk. Zijn argument om vrijspraak voor zijn cliënt te eisen is opmerkelijk te noemen. Grabel: ‘It’s involving a robocall, which is protected speech.’ Wordt vervolgd.

Ander (corona)nieuws uit Detroit:
– Afgelopen week vielen er in Detroit drie coronadoden te betreuren. Het aantal Detroiters dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus staat inmiddels op 1541 (27 september: 1524 doden, 13 september: 1513, 30 augustus: 1510 doden, 2 augustus: 1486 doden, 21 juni: 1428 doden, 24 mei: 1366 doden, 26 april: 1101 doden, 29 maart: 125 doden, 15 maart: 0 doden).

Bronnen:

  • AG: Right wing operatives get $100K bond in Detroit on voter intimidation case
    BETH LEBLANC | THE DETROIT NEWS 8/10/2020
  • Political provocateurs accused of racist robocalls surrender in Michigan fraud case
    DAVE BOUCHER | DETROIT FREE PRESS 8/10/2020
  • Conservative operatives Jacob Wohl, Jack Burkman to be arraigned today in election robocall scheme in Detroit
    Steve Neavling on Thu, Oct 8, 2020 www.metrotimes.com
Back To Top