skip to Main Content

Zondag 11 november 2018: Midterms in Michigan!

Uiteraard staat deze allereerste update in het teken van de midterm-verkiezingen van 6 november. Net als elders in de VS was de opkomst in Michigan hoog. Iets meer dan 4 miljoen ‘Michiganders’ stemden (57,7 procent), oftewel een miljoen meer in vergelijking met 4 jaar eerder (42,8 procent). De laatste keer dat het opkomstpercentage hoger was, was in 1962.

Michigan koos niet alleen voor een vrouwelijke gouverneur, een zwarte luitenant-gouverneur en de eerste moslima in het House of Representatieves, maar er stemden ook genoeg mensen in met drie progressieve voorstellen die op het stemformulier stonden (‘ballot proposals’):
– Proposition 1: legaliseer het recreationeel gebruik van marijuana.
– Proposition 2: maak een einde aan gerrymandering
– Proposition 3: voer automatische kiezersregistratie in

In de strijd om het gouverneurschap won de gematigde Democraat Gretchen Whitmer (zie de foto, samen met moi) vrij gemakkelijk van de Republikeinse procureur-generaal van Michigan; Bill Schuette: 53 vs 44 procent. ‘The people have spoken and we chose hope and inclusion,’ aldus Whitmer. ‘We chose respect and collaboration and we chose bridges over walls.’ Whitmer kreeg vooral steun van kiezers die hun onvrede wilden uiten over het beleid van president Trump en zijn winst in Michigan in 2016 (Trump won Michigan met slechts 10.000 stemmen verschil). De nieuwe gouverneur – oud-leider van de Democraten in het parlement van Michigan – staat erom bekend met de Republikeinen samen te willen en kunnen werken . Ze heeft al aangegeven Republikeinen in haar team te zullen opnemen. Whitmer vocht in het verleden voor het behoud van Obamacare en haar campagneslogan luidde ‘Fix the damn roads’. Haar tegenstander werd gesteund door Trump en beloofde (nog meer) belastingverlagingen. Schuette schilderde Whitmer af als een extreem-linkse politica die onder meer voor open grenzen zou zijn.

Uitslagen Detroit:
– Opkomst: 41 procent
– Whitmer: 94 procent, Schuette 6 procent
– Proposition 1 (marijuana): 69 procent ja; 31 procent nee
– Proposition 2 (redistricting): 80 procent ja, 20 procent nee
– Proposition 3 (automatic voter registration): 91 procent ja, 9 procent nee

https://www.theatlantic.com/politics/archive/2018/11/how-democrats-won-big-michigan-midterms/576043/
^^ Geweldige longread over de indrukkende winst van de Democraten in Michigan.

https://eu.freep.com/story/news/local/michigan/oakland/2018/11/08/republicans-oakland-county-blue-wave/1926713002/
^^ Interessant stuk over het verlies van de Republikeinen in Oakland County; een combinatie van rijke voorsteden ten noorden van Detroit. Symbolisch voor de winst van de Democraten in de ‘suburbs’.

Back To Top