skip to Main Content

Zondag 21 april: Tim Ryan: de Democraat die de ‘Blue Wall’ wil heropbouwen.

De komende periode zal ik met enige regelmaat in de Amerikaanse staat Iowa te vinden zijn om er het campagnecircus voor de verkiezingen van 2020 op de voet te volgen. In deze landbouwstaat in het midwesten van de VS kunnen de kiezers in februari volgend jaar als eerste een stem uitbrengen op de meer dan 15 Democratische kandidaten voor het presidentschap. De vraag is wie van hen de tegenstander van Donald Trump zal worden.

Iowa is de staat die de meeste ‘Obama-Trump counties’ telt. Dit zijn kiesgebieden die in 2008 en 2012 door Barack Obama werden gewonnen, maar waar de meerderheid in 2016 voor Donald Trump stemde. 31 van de in totaal 206 ‘Obama-Trump counties’ zijn in Iowa te vinden, en in 2016 lagen deze kiesgebieden ten grondslag aan een politieke aardverschuiving. Waar Obama in 2012 Iowa nog met zes procentpunt verschil won, wist in 2016 Trump met een verschil van tien procentpunt Hillary Clinton te verslaan. De Democraten zullen de komende verkiezingen dan ook alles op alles moeten zetten om de staat terug te winnen. En Tim Ryan gelooft dat hij de juiste kandidaat is om dat klusje te klaren.

Ryan (45) is al sinds 2003 lid van het Huis van Afgevaardigden. Hij vertegenwoordigt een ‘blue-collar’-district in Ohio waarbinnen oude industriesteden als Youngstown en Akron vallen. ‘I believe I can communicate to a lot of people who voted for Donald Trump,’ zei Ryan, die in 2016 tevergeefs probeerde Nancy Pelosi te onttronen als leider van de Democraten in het Huis van Afgevaardigden, eerder dit jaar tegen een krant uit Iowa. Het congreslid ziet voor zichzelf grote kansen de ‘Blue Wall’-staten in het midwesten terug te winnen die Hillary Clinton bij de vorige verkiezingen verrassend aan Trump verloor. ‘I will win Pennsylvania. I will win Ohio. I will win Michigan. I will win Wisconsin,’ aldus Ryan. ‘They’re economically and culturally similar to the district I represent. And I can win them, and then we can take back the White House.’ Opvallend: enkele jaren terug schreef Ryan een boek over mindfulness. ‘How mindfulness can help us rediscover our values and reshape our economy,’ luidt de titel van een van de hoofdstukken.

Ik loop Ryan op zaterdag 20 april in West Des Moines (Iowa) tegen het lijf. Op een zonovergoten middag wordt in het Raccoon River Park de Youth Polk Dems Campaign & Caucus Fair, een soort markt voor jonge kiezers waar de campagneteams van de verschillende Democratische presidentskandidaten aanwezig zijn, georganiseerd. ‘Getting to know your candidate’ is het motto. Zie ook deze reportage van de lokale zender Channel 13: https://whotv.com/2019/04/20/polk-county-democrats-hold-job-fair-like-event-for-youth-voters-get-visited-by-candidate/

Ryan is als speciale gast uitgenodigd. Hij vertelt de pers onder meer dat het zijn trouwdag is, maar dat zijn vrouw hem toestemming heeft gegeven om campagne te voeren als hij ‘s avonds maar thuis is. Even later stel ik hem de volgende vraag: ‘As president, what would be your message for America’s European allies?’ Ryan antwoordt beslist: ‘Well, the country with the biggest friends wins.’ Hij verafschuwt het buitenlands beleid van president Trump. En, deelt hij me mee: ‘I already told my wife our first official trip will be to Europe to repair the damaged relationships with our allies.’ Op mijn verzoek zet Ryan daarna zijn handtekening in het boek ‘Over de democratie in Amerika’ van Alexis de Tocqueville dat ik bij me heb, en dat dient als inspiratiebron voor het boek over de verkiezingen van 2020 in Iowa dat ik de komende periode wil gaan schrijven.

Nadat Ryan een kort rondje langs alle kraampjes heeft gemaakt, spreekt hij de aanwezigen toe. Hij belooft de jongeren zich als president vol te zullen gaan richten op het winnen van de concurrentiestrijd met China. Ryan noemt specifiek de productie van elektrische auto’s. In 2030 zullen de Verenigde Staten, als het aan hem ligt, het leeuwendeel van de wereldproductie in handen moeten hebben. Het congreslid uit Ohio sluit zijn speech vervolgens af met een citaat van Robert Kennedy. ‘I do not promise you ease. I do not promise you comfort, but I promise you these: weariness, hardship, and sacrifice. And with that, I promise you victory.’ Die overwinning is voor Ryan – die zich pas enkele weken eerder in de race heeft gestort – echter nog ver weg. In de peilingen scoort hij niet best. Zijn belangrijkste doel de komende periode is dan ook van 65.000 personen donaties binnen te krijgen om zich te kunnen kwalificeren voor het eerste debat met de andere Democratische presidentskandidaten eind juni in Miami.

Back To Top