skip to Main Content

Zondag 25 oktober: The plot against Whitmer.


Op donderdag 8 oktober werd Michigan opgeschrikt door de arrestatie van dertien militieleden die vergevorderde plannen hadden om de Democratische gouverneur Gretchen Whitmer (zie bovenstaande foto) te ontvoeren. De mannen waren voornemens nog voor de presidentsverkiezingen op dinsdag 3 november het staatsparlement in Lansing te bestormen en de gouverneur vervolgens over te brengen naar een veilige locatie in Wisconsin. Daar zou Whitmer – ‘this tyrant bitch’ – worden berecht omwille van de strenge coronamaatregelen die ze eerder dit jaar afkondigde.

De militieleden hielden ter voorbereiding op hun actie meerdere trainingen op het platteland van Michigan, schaften onder andere een stroomstootwapen en nachtkijkers aan, bespioneerden het buitenhuis van de gouverneur en bespraken de mogelijkheid een brug op te blazen om de politie af te leiden. De FBI kwam de groep op het spoor na het onderscheppen van gecodeerde berichten. Daarop volgde een maandenlange operatie, waarbij onder meer informanten en undercoveragenten werden ingezet.


Afgelopen voorjaar werd er – ondanks een lockdown – verschillende malen  voor het staatsparlement geprotesteerd tegen de coronamaatregelen in Michigan. Talloze demonstranten droegen daarbij zware wapens, en er waren tevens ehakenkruizen en borden met schunnige teksten over de gouverneur te zien. Ook was er iemand met een pop die Whitmer hangend aan een galg moest voorstellen. Een flink aantal betogers had bovendien een vlag meegenomen. De populairste vlag bij dit soort protesten is de Gadsden Flag (zie bovenstaand plaatje). De vlag werd in 1775 tijdens de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog tegen de Britten door generaal Gadsden ontworpen, en wordt tegenwoordig vooral gebruikt door mensen die niets van de overheid moeten weten. De slang die klaar staat om aan te vallen dient als een waarschuwing: kom niet aan de door de Grondwet toebedeelde onvervreemdbare rechten van de vlaggendrager.

De protesten tegen Whitmer werden in de lente aangemoedigd door president Trump, die op 17 april bijvoorbeeld ‘LIBERATE MICHIGAN’ twitterde. Tijdens een persconferentie op donderdag 8 oktober viel de gouverneur hard naar hem uit. ‘When our leaders speak, their words matter. They carry weight,’ zei ze enkele uren na de arrestatie van de dertien militieleden. ‘And they are complicit.’ De mannen die van plan waren haar te ontvoeren, maken ondertussen kans levenslang achter de tralies te belanden.

Ander (corona)nieuws uit Detroit:
– Afgelopen week vielen er in Detroit twee coronadoden te betreuren. Het aantal Detroiters dat is overleden aan de gevolgen van het coronavirus staat inmiddels op 1548 (11 oktober: 1541 doden, 27 september: 1524 doden, 13 september: 1513, 30 augustus: 1510 doden, 2 augustus: 1486 doden, 21 juni: 1428 doden, 24 mei: 1366 doden, 26 april: 1101 doden, 29 maart: 125 doden, 15 maart: 0 doden).
– Sinds begin oktober is het aantal nieuwe coronagevallen in Michigan hard opgelopen. Het aantal Michiganders dat dagelijks sterft aan de gevolgen van covid-19 stijgt ook langzaam weer iets. Zie de onderstaande figuren.

Bronnen:

  • Feds say plot was bigger than kidnapping Gov. Whitmer. It was civil war attempt.
    TRESA BALDAS, PAUL EGAN | DETROIT FREE PRESS 8/10/2020
  • President Trump tweets on kidnapping plot, criticizes Gov. Whitmer
    CRAIG MAUGER | THE DETROIT NEWS 9/10/2020
  • F.B.I. Says a Michigan Militia Plotted to Kidnap Gov. Gretchen Whitmer
    Nicholas Bogel-Burroughs, Shaila Dewan and Kathleen Gray Oct. 8, 2020 NYT
Back To Top