Zondag 20 januari 2019: ‘Detroiters don’t go to Highland Park’
DJ Moodymann is al jaren een van de meest toonaangevende figuren van de Detroit techno. Afgelopen week kwam hij in het nieuws na een filmpje op Instagram te hebben gezet waarin was te zien hoe hij door de politie – ‘Unlock the f—— door now!’ – onder schot werd gehouden terwijl hij in zijn auto zat.
Moodymann schreef de volgende tekst onder zijn post op Instagram: ‘HP police came n (MY BACKYARD)demanding proof of ownership and this is how they reacted (Went 2 jail again)charged me 4 Breaking and entering on my own property even though I had keys.what u can’t c is 9 other officers pointing their AR15 directly at my head …next time just pull the MF trigger let’s get this shit over with (I’m tired) I’m so tired).’
De politie gaf niet veel later een verklaring uit dat de betrokken agenten in eerste instantie reageerden op een melding van scrappers; mensen die een woning leeg strippen van alle zaken van waarde. Moodymann werd uiteindelijk gearresteerd omdat hij geen ID bij zich had en niet kon bewijzen dat het zijn auto was.
Moodymann woont in Highland Park, vandaar het ‘HP police’ in zijn bericht op Instagram. Highland Park neemt op de kaart van Detroit een bijzondere positie in. De verklaring hiervoor ligt in de tweede helft van de 19e eeuw, wanneer Detroit zich in alle mogelijke richtingen uitbreidt. De bloeiende stad annexeert her en der kleine boerderijen en stukken grond, maar loopt in het noorden en noordoosten vast op de dorpen Highland Park en Hamtramck (spreek uit: hem-trem-ik).
Met het oprukkende Detroit voor de deur, komen de twee gemeenschappen in actie. Voor die tijd ontleenden veel dorpen hun bestaansrecht aan het organiseren van verkiezingen en het innen van belastingen. Een eigen bestuur ontbrak echter vaak. Door de zaken in eigen hand te nemen, maken Highland Park en Hamtramck het voor Detroit lastig hun grondgebied te annexeren. Aangejaagd door de expansie van de auto-industrie groeit Detroit daarom aan het begin van de 20e eeuw om de twee gehuchten heen. Detroit probeert nog een aantal maal de beide dorpen te annexeren, maar stuit daarbij op verzet uit bekende hoek. Magnaten uit de auto-industrie als de Dodge broers en Henry Ford die fabrieken hebben in Highland Park en Hamtramck vrezen namelijk dat de gunstige belastingtarieven die ze betalen, binnen de stadsgrenzen van Detroit omhoog zullen schieten.
Nadat Highland Park (in 1918) en Hamtramck (in 1922) officieel stadsrechten hebben verkregen, staakt Detroit de strijd. En tot op de dag van vandaag zijn de stadsgrenzen ongewijzigd gebleven. Het verklaart de bijzondere aanwezigheid van de twee enclaves in het hart van Detroit.
Highland Park krijgt het – net als Detroit – in de tweede helft van de vorige eeuw zwaar te verduren. De verhuizing begin jaren 90 van het hoofdkantoor van Chrysler naar voorstad Auburn Hills vormt de genadeklap. Volgens schrijver Marc Binelli is Highland Park – de armste stad in Michigan – de enige stad waar Detroiters naar kijken en denken: ‘Man, those guys are fucked!’ En, merkt schrijver, tv-persoonlijkheid en journalist Charlie LeDuff in zijn boek ‘Detroit: An American Autopsy’ (2013) fijntjes op: ‘The saying goes that suburbanites don’t go to Detroit and Detroiters don’t go to Highland Park.’