Zondag 16 juni: Hypotheekleed
De meeste economen zijn het er wel over eens dat tijdens het presidentschap van Ronald Reagan de kiem werd gelegd voor de financiële crisis die in 2008 in alle hevigheid toesloeg. Dankzij het dereguleringsbeleid van Reagan konden financiële instellingen zich in rap tempo ontwikkelen tot enorme ondernemingen die wereldwijd verantwoordelijk waren voor miljarden dollars aan vermogen. De opkomst van allerlei complexe financiële instrumenten zou de sector aan de rand van de afgrond brengen. Met name de wijdverbreide handel in hypotheekleningen – securitisatie – was debet aan de verwoestende kredietcrisis. Een financieel product dat voor het eerst in de jaren tachtig werd uitgerold, zorgt nu in steden als Detroit opnieuw voor de nodige problemen: de ‘reversed mortgage’.
Bij een ‘reversed mortgage’ (zorghypotheek of omgekeerde hypotheek) kunnen oudere huizenbezitters (een deel van) de (over)waarde van hun woning te gelde maken door een extra lening af te sluiten. Het geld dat hiermee vrijkomt kan onder meer gebruikt worden om andere schulden af te betalen, in het levensonderhoud te voorzien of de woning op te knappen. In de VS vindt de vereffening van de nieuwe lening vaak pas plaats na het overlijden van de lener of na de verkoop van het huis (bij verhuizing).
Recent onderzoek van USA Today heeft uitgewezen dat in Detroit tussen 2013 en 2017 bijna 2.000 personen die een ‘reversed mortgage’ hadden afgesloten door betalingsproblemen hun woning verloren. Daarmee spande de stad landelijk de kroon. De Motor City was een aantrekkelijke markt voor de verschaffers van dit type hypotheekleningen vanwege de grote aantallen oudere huizenbezitters. Financiële dienstverleners verdienden er goed geld aan de hoge rentepercentages en afsluitkosten. Een van de marktleiders is One Reverse Mortgage (ORM), dat deel uitmaakt van het imperium van de lokale zakenman en miljardair Dan Gilbert. In 2018 behaalde ORM met de verkoop van ‘reversed mortgages’ een omzet van bijna 800 miljard dollar.
‘Reversed mortgages’ werden tot voor kort vrij soepel verstrekt. Een analyse van het inkomen van de aanvrager van de lening kon soms middels een telefonisch gesprek binnen 20 minuten afgehandeld worden. Dalende huizenprijzen gecombineerd met een snel oplopende schuld zorgden er vervolgens voor dat veel mensen in de problemen kwamen. Met de kennis van nu lijkt ‘downsizing’, waarbij mensen hun huis verkopen en goedkoper gaan wonen, dan ook een verstandigere manier om geld uit stenen te halen.
Meer lezen?